Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Gotländskt energisamarbete ska göra ön grönare

  Foto: Svenska Miljöinstitutet

  Svenska Miljöinstitutet IVL startar tillsammans med industriföretag samt el- och värmeproducenter på Gotland nu projektet Got Heat. Syftet är att skapa ett hållbart energisystem där alla samverkar och alla former av energispill undviks.

  Energimyndigheten har utsett Gotland som lämpligt för pilotprojektet, som syftar till att skapa både förnybar energiförsörjning och en så effektiv användning som möjligt av både värme och el. Siktet är inställt på år 2030.

  Svenska Miljöinstitutet, IVL, leder arbetet där även region Gotland medverkar. Både befintliga industrier och energianläggningar, och sådana som planeras ska ingå i projektet.

  Ett exempel som höjer effektiviteten i energisystemet är när vindkraft används till produktion av vätgas, samtidigt som värmen från tillverkningen också utnyttjas.

  För att kunna utnyttja värmeenergin krävs dock att avståndet till användaren är begränsat. Annars blir kostnaden för hög. Därför krävs planering, så att nya industrier med behov av processvärme får rätt placering. En uppgift för projektledningen.

  Projektet ska också sammanföra intressenter som planerar solcellsparker, metanolproduktion, industribyar och datorhallar med fjärrvärmebolaget Gotlands Energi.

  Got Heat syftar också till att Gotland i sin helhet ska klara sin egen elförsörjning, utan import, genom att den lokala kraftproduktionen blir tillräckligt varierad.

  Med projektet ska vi skapa en helhetsbild av Gotlands värmesektor i dag och i framtiden för att se vad som krävs för att ta vara på de möjligheter och synergier som finns. Den kunskapen hoppas vi ska bidra till en resursoptimerad energiomställning på Gotland. Det är också meningen att kunna använda den på andra öar samt i länder och regioner, säger Theo Nyberg, IVL:s projektledare i ett pressmeddelande.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!