Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Världens länder måste genast sätta stopp för all ny utvinning av fossila bränslen. Det är en av slutsatserna i en ovanligt skarp rapport från Internationella energirådet IEA, som för första gången gjort ett eget scenario om möjligheterna att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål.

  Det internationella energirådet IEA är en tung maktspelare i energifrågor, vars prognoser över energislagens utveckling i decennier spelat en viktig rådgivande roll till världens regeringar. Samarbetsorganisationen grundades i samband med 70-talets oljekris för att trygga medlemsländernas tillgång till olja.

  Även om IEA på senare år skärpt sitt arbete med förnybara bränslen har organisationen historiskt sett många gånger underskattat den förnybara energins framfart på marknaden.

  Nej till fossilt, mångdubbla satsningar på förnybart

  Därför väcker det uppståndelse när IEA nu levererar välförtjänt tuffare budskap mot fossilindustrin i sin första rapport om vad som krävs för att klara målen i Parisavtalet. All ny utvinning av olja, gas och kol måste omedelbart upphöra – inga nya investeringar i fossilindustrin får ske.

  Samtidigt måste stora satsningar på förnybart till. IEA räknar med en tjugodubbling av vindkraft och elva gånger mer solkraft än idag, liksom stark utveckling för grön vätgas. Samtidigt måste också stora beteendeförändringar hos världens befolkning till för att minska det totala energibehovet.

  För bara fem år sen fanns det många som ifrågasatte om den här snabba omställningen av vårt energisystem och utveckling av ny teknik ens var möjlig eller vettig att satsa på. Åtminstone för mig är det förvånande hur tydliga de är, säger Markus Wråke, vd på oberoende forskningsorganet Energiforsk till Sveriges Radio.

  Norska miljöorganisationer har tagit tillfället i akt genom att kräva att Norge förbjuder fortsatt oljeutvinning.

  Kritik mot rapporten: stor tillit till ökad bioenergi och ny teknik

  Men trots en ovanligt skarp rapport från IEA varnar bedömare för att delar av organisationens budskap ändå brister i trovärdighet och innebär stora risker.

  IEA ger ändå okej till att fortsätta bruka redan existerande fossila källor och räknar med att över 20 procent av energin 2050 fortfarande kommer komma från fossila bränslen, särskilt inom flygbranschen. Utsläppen från dessa hoppas man kunna köpa sig fri från genom att fångas in och lagra koldioxiden med olika metoder för CCS. Nära hälften av alla utsläppsminskningar som krävs till 2050 räknar IEA ska ske med hjälp av nya och osäkra tekniker som ännu inte provats i stor skala.

  Dessutom förutsätter IEA stora satsningar på bioenergi, vars klimatnytta varierar extremt mycket beroende på vilken typ av bränsle som används och i vilken omfattning förbränningen sker. Scenariot innebär att en yta lika stor som hela Indien och Pakistan skulle krävas för att odla nytt biobränsle, vilket även innebär risk för skador på biologisk mångfald.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.