Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Norge fasar ut kolkraften på Svalbard

  Foto: Bernt Rostad/Wikimedia Commons

  Svalbards invånare har bland världens högsta koldioxidutsläpp per capita. Nu har den norska regeringen bestämt att kolkraften på ön ska fasas ut och ersättas med en hållbarare lösning.  

  Svalbards har ett unikt ekosystem som hotas av den globala uppvärmningen, som går mer än dubbelt så snabbt där än i resten av världen. Samtidigt reser tiotusentals turister varje år med flyg och stora kryssningsfartyg till Svalbard för att se på isbjörnar, glaciärer och valrossar.

  På Svalbard finns också både ett kolkraftverk och en kolgruva i drift. Men nu har den norska regeringen alltså bestämt att kolkraftverket sett sina sista dagar.

  Bland de högsta utsläppen i världen

  På Svalbard bor det ungefär 2 600 fastboende och de flesta bor i huvudorten Longyearbyen. De får idag sin elektricitet och fjärrvärme från kolkraftverket.

  NRK rapporterar att kraftverket årligen släpper ut 78 000 ton koldioxid. Det motsvarar 34 ton per invånare, vilket är dubbelt så mycket som utsläppen per capita i USA som ligger på 16 ton per invånare.

  Kolet bryts i Gruve 7, en liten gruva i Longyearbyen, som är Norges sista kolgruva i drift. En tredjedel av kolet som bryts går till det lokala kolkraftverket, medan resten exporteras till Europas stålindustri.

  Tidigare var kolproduktionen huvudnäringen på ögruppen, och kolet har brutits där i över hundra år. Under 2018 beslutade dock den norska regeringen att avveckla det mesta av kolgruvedriften. Kolgruvesamhället Svea stängdes därför ned under 2020, en gruvdrift som i början av 2000-talet hade omkring 400 anställda. Nu finns alltså bara kolgruvan i Longyearbyen kvar.

  Kolkraften ska vara avvecklad inom 2-5 år

  Den norska regeringen meddelade den 11 januari att kolkraften ska avvecklas och ersättas med en energikälla med mindre klimatpåverkan. Hur den ska ersättas är inte klart än, men regeringen menar att det förmodligen kommer bli pellets eller fossilgas.

  Sigurd Enge på miljöstiftelsen Bellona säger till NRK att han istället hoppas på en vätgas-lösning för Svalbard i framtiden. Han menar att det skulle få ned utsläppen allra mest, men att tekniken inte är där än. Risken med att inte övergå till en helt förnybar lösning är att Svalbard låser in sig i ett fortsatt beroende av fossila källor med hög klimatpåverkan. Men kolkraft är fortfarande den största miljöboven, så det är helt klart ett steg i rätt riktning.

  Att fasa ut kolkraften på Svalbard är inte bara positivt för att koldioxidutsläppen minskar. Från kolkraftverket kommer även svart sot som kan lägger sig över den vita snön. Det svarta sotet absorberar då mer värme än den vita snön och påskyndar smältningen ytterligare.

  Vad som ska ske med kolgruvan i Longyearbyen är fortfarande ovisst.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.