Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Ny granskning: Sverige klimatetta i världen

  Aktion av Greenpeace utanför riksdagen 2019. Foto: Jana Eriksson / Greenpeace

  Sveriges klimatpolitik hamnar i topp i internationell rankning, men vi får bakläxa för energianvändningen. Inget land gör tillräckligt för att nå klimatmålen, menar Germanwatch, NewClimate Institute and Climate Action Network, som ligger bakom den jämförande studien.

  Sverige hamnar i topp när Climate Change Performance Index 2021 (CCPI) rankar 57 länder, som tillsammans står för 90 procent av världens växthusgasutsläpp. Mätningen består av en sammanvägning av fyra komponenter: ländernas klimatpolitik, energianvändning, utsläpp av växthusgaser och andel förnybar energi.

  Inget land är tillräckligt bra

  Organisationerna bakom granskningarna poängterar att länder som rankas högt inte kan luta sig tillbaka. Symboliskt nog är de tre första platserna tomma, för att visa att inget land i nuläget gör tillräckligt för att vända klimatkrisen.

  Under de tomma placeringarna hittas – förutom Sverige – även Storbritannien, Danmark och Marocko. De värsta klimatländerna är enligt rankingen USA, Saudiarabien, Iran och Kanada.

  Sverige får höga poäng för förnybart och klimatpolitik. När det gäller klimatpolitiken är dock Finland bäst i klassen. Sverige och Finland får lika höga poäng för internationell klimatpolitik, som bedöms som ”very high”, men Sveriges nationella klimatpolitik får bara ”medium” i betyg. Det är vi inte ensamma om – Finland och Lettland är de enda länderna i världen som får ett ”very high” även på nationellt plan.

  Sveriges största bakläxa är energianvändningen, där vi hamnar på en icke-smickrande 49:e plats i sällskap av länder som Kina och Australien.

  Sverige framstående i jämförelse med många andra

  Något som kan verka märkligt är att Sverige rankas högst av länderna sett till utsläppsstatistiken. Detta trots att de konsumtionsbaserade utsläppen visar att Sverige är ett av de mest klimatbelastande länderna i världen. I dagsläget bedömer Naturvårdsverket och SCB att varje svensk har ett klimatavtryck på cirka åtta ton per person och år.

  Men undersökningen baseras på utsläpp som sker inom Sveriges gränser, vilket gynnar oss i den här granskningen. Det är också viktigt att poängtera att undersökningen inte räknar med fattiga länder som redan har ett lågt klimatavtryck.

  Dessutom vägs även nuvarande utsläppstrend ut. Från 2008 till 2018 minskade Sveriges konsumtionsbaseradeutsläpp med 25 procent. Minskningen är alldeles för långsam i jämförelse med Johan Rockströms Carbon Law, som kräver att utsläppen halveras varje decennium, men står sig starkt i jämförelse med många andra länder.

  Den sammanvägda bilden är alltså att Sverige får ett relativt högt betyg internationellt sett, åtminstone bland världens rikare länder. Men precis som för övriga länder finns det fortfarande enormt mycket kvar att göra innan vi hamnar på rätt spår mot 1,5-gradersmålet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.