Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Preem drar tillbaka ansökan för Preemraff

  Preem har på förmiddagen beslutat att dra tillbaka miljötillståndsansökan för Preemraff Lysekil. Enligt Preem har styrelsen fattat beslutet mot bakgrund av de ekonomiska framtidsutsikterna och att resurserna nu istället ska bidra till att accelerera den förnybara produktionen.

  SMB har vid flera tillfällen rapporterat om Preems miljötillståndsansökan för Preemraff Lysekil, bland annat om att utbyggnaden är oförenlig med såväl Prisavtalet som med Sveriges klimatmål. Protesterna mot utbyggnaden har varit massiva

  Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, nytillträdd VD för Preem i ett pressmeddelande.

  Preem satsar nu istället på att utöka produktionen av förnybara drivmedel vid raffinaderiet i Göteborg. Enligt Preem planerar de att anläggningen ska bli Sveriges största anläggning för produktion av förnybar diesel och förnybart flygbränsle. Miljötillståndsprocessen för denna anläggning är sedan tidigare påbörjad och behandlas i mark- och miljödomstolen.

  Beslutet är ett viktigt steg i att accelerera omställningen vid båda raffinaderierna, från fossil produktion till förnybart, och är ett viktigt steg för att nå våra mål, tillägger Magnus Heimburg i pressmeddelandet.

  Glädjereaktionerna från miljörörelsen har inte uteblivit, bland annat har både Greenpeace och Naturskyddsföreningen visat vilken viktig seger det här är för miljörörelsen genom att kommentera beslutet på Twitter.

  En seger för miljörörelsen, skriver Greenpeace på Twitter.

  Vi är SÅ många som kämpat för att stoppa utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. En enorm seger för klimatet att ansökan dras tillbaka! Tack alla ni som kämpat med oss! Det här ger oss mer kraft för att fortsätta förändra. Tillsammans kan vi skynda på omställningen, skriver Naturskyddsföreningen på Twitter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.