Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Rekordminskning av svenska utsläpp 2020

  Foto: Supermiljöbloggen

  Under pandemiåret minskade utsläppen inom landets gränser med knappt sju procent. De produktionsbaserade utsläppen, som även inkluderar internationellt flyg, sjönk med hela tio procent.

  Idag släppte både Naturvårdsverket och SCB den senaste utsläppsstatistiken för fjolåret. Det är en makalös minskning – där coronan onekligen haft stor påverkan – som ligger i linje med vad som krävs för att klara de svenska klimatmålen.

  Produktionsbaserade utsläpp

  Sveriges så kallade produktionsbaserade utsläpp av växthusgaser innefattar svenska ekonomiska aktörers utsläpp utanför Sveriges gränser. Det kan till exempel handla om svenska flygföretags utsläpp utomlands. Dessa utsläpp minskade med tio procent 2020 jämfört med 2019, enligt SCB. Det beror på minskningar inom transportbranschen, tillverkningsindustrin, energibranschen och från personbilar. Utsläppen från transportsektorn, framför allt internationellt flyg, minskade med över 30 procent.

  Territoriella utsläpp

  De territoriella utsläppen gäller utsläpp som skett inom landets gränser. Enligt rykande färsk data från Naturvårdsverket var de totala utsläppen 2020 47,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket innebär en minskning om 6,8 procent jämfört med föregående år.

  Det är en rekordminskning som ligger i linje med vad som skulle behövas i snitt varje år för att Sverige ska klara målet till 2045. Men minskningarna är till stor del en följd av pandemin och andra tillfälliga händelser, vilket inte är en hållbar väg för samhället, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

  Det krävs starka politiska åtgärder och styrmedel för att garantera att minskningstrenden blir bestående, enligt Naturvårdsverket. Sverige behöver också se till att minska de konsumtionsbaserade utsläppen, som även innefattar utsläpp som orsakas av svensk konsumtion av varor och tjänster som produceras utomlands. Enligt klimatmålen ska de territoriella utsläppen minska med minst 85 procent 2045 jämfört med 1990.

  Vi behöver nu fokusera återhämtningen i samhället på gröna investeringar för bestående utsläppsminskningar. Genom att växla upp nationella klimatsatsningar med EU-medel för omstarten av ekonomin efter pandemin har vi goda möjligheter att nå de klimatpolitiska målen framöver, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!