Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Sveaskog ska minska avverkningsnivåerna

  Ett av Sveaskogs brutala kalhyggen – 180 hektar fjällnära skog nära Arvidsjaur. Foto: Björn Mildh, Skydda Skogen / Publicerad med fotografens tillåtelse

  Hårt utskällda statliga Sveaskog ska minska minska takten i sin slutavverkning de närmsta åren och spara mer värdefull skog. Nye vd:n Erik Brandsma medger att det finns en del poänger i den kritik som miljörörelsen framfört.

  Det statliga bolaget har under flera år fått skarp kritik av både miljöorganisationer och samer för okänsliga, rent av brutala avverkningar, i framförallt norra Sverige.

  SMB uppmärksammade till exempel i höstas bolagets hårda framfart väster om Arvidsjaur, där ett 180 hektar stort kalhygge öppnades i fjällnära terräng. Här fanns till exempel god tillgång på den viktiga renlaven i ett äldre granbestånd som jämnades med marken.

  Sveaskog hade även dessförinnan genomfört mycket iögonfallande avverkningar, och försök till avverkningar av skyddsvärd fjällnära skog, vilket uppmärksammades även i internationell press. Bolagets förra vd Hannele Arvonen fick vintern 2021 avgå med omedelbar verkan efter konflikter med styrelsen.

  Nuvarande vd Erik Brandsma signalerar vad som kan vara en ny attityd. För de kommande fem åren ska slutavverkningsvolymen minska med en miljon skogskubikmeter jämfört med senaste beslutet 2018. Det meddelar bolaget på sin hemsida och poängterar att bestånden ska få växa till sig, liksom att hänsynstagandet ska öka i renbeteslandet. Även avsättningar inom det så kallade fjällpaketet ska öka.

  Jag vet att det finns bilder och berättelser om gigantiska kalhyggen, men den tiden är förbi, säger Erik Brandsma i en DN-intervju men tillägger att avverkningsnivån är tänkt att ökas i framtiden.

  Greenpeace har återkommande rapporterat om och kritiserat Sveaskogs produktionsmetoder. Idag är man försiktigt positiv till beskeden från bolaget:

  Att Sveaskog nu minskar avverkningarna med hänvisningar till naturvärden, renskötseln och ett ekonomiskt värdeskapande är positivt. Vi kommer förstås att följa detta noggrant där sågblad möter stam men dagens signal från Sveaskog visar att de insett allvaret i hur våra skogar sköts idag, säger Annalena Lohaus, kampanjledare på Greenpeace i ett uttalande.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.