Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Sveaskog har skapat ännu ett monsterhygge i norr

  Kalhygge, modell större. Foto: Björn Mildh, Skydda Skogen / Publicerad med fotografens tillåtelse

  Statliga bolaget Sveaskog fortsätter trots all uppmärksamhet och kritik att skövla fjällnära skog i norra Sverige. Svenska Naturskyddsföreningen i Norrbotten ställer nu i ett öppet brev frågor till bolagsledningen efter en enorm avverkning av 180 hektar skog i Arvidsjaurs kommun.

  Sveaskog har gjort sig ökänt efter hårdhänt framfart i stora och även åldriga skogsbestånd i renbetesland i Norrbotten, vilket skildrats i en rad artiklar av bland annat av DN. Framfarten väckte till och med internationell uppmärksamhet genom ett stort bildreportage i New York Times.

  Den avverkningsyta som nu debatteras bestod inte av artrik gammelskog, utan skog som Sveaskog skövlat flertalet gånger. Men invändningar saknas inte. Förutom storleken i sig och närheten till ett redan avverkat område intill lågfjället Tjappsåive ställer SNF en rad andra detaljfrågor om hur Sveaskog resonerat.

  Av de 180 hektaren som den fällda skogen utgör, enligt uppgifter från Sveaskog som citeras i brevet, 60 hektar contortatall med dålig tillväxt. Men enligt SNF utgör contortan en mindre del av beståndet. Här fanns även blandskog med inhemska arter som avverkades grundligt. I brevet ifrågasätts också avverkningen på 120 hektar av 70-årig tall, med tanke på att 80 år betecknas som avverkningsmogen ålder. Motiveringen som lämnats, heter det i brevet, är att träden var angripna av så kallad törskatesvamp.

  Man vill även veta varför ett granbestånd intill tallskogen och med rik förekomst av den för renbetningen så viktiga hänglaven också höggs ned. Gran drabbas inte av denna skadeorganism. Enligt brevskrivarna tyder agerandet på att Sveaskog har brist på mogen skog i norra Sverige som en följd av för stora virkesuttag.

  Bolagets produktionsfixerade avtal om leveranser till industrin skall till varje pris följas. De går ständigt före både biologisk mångfald, höga naturvärden och hederliga redovisningar, framhåller bland andra Marcus Lidström, ordförande i SNF Norrbotten och Maj Aspebo, samordnare för SNF:s skogsnätverk i Norrbotten i det öppna brevet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!