Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Var tredje svensk vill se mer miljö och klimat i media

  En stor majoritet av svenskarna, 84 procent, tycker att det är viktigt att miljö- och klimatfrågor bevakas i media. En av tre anser att dagens rapportering är bristfällig och bör öka. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Supermiljöbloggen.

  Supermiljöbloggen grundades som ett svar på medias bristfälliga miljöbevakning i valrörelsen 2010. I samband med sajtens tioårsjubileum har Supermiljöbloggen tillsammans med Kantar Sifo kartlagt hur svenskarna upplever medias rapportering om miljö och klimat. 

  Undersökningen visar att 84 procent av svenskarna tycker det viktigt att media rapporterar om miljö och klimat. Var tredje svensk, 32 procent, anser att det är för lite miljö och klimat i svenska medier idag. Bland unga är siffran ännu högre – i gruppen 16-34 år tycker varannan person att medier borde rapportera oftare om miljö och klimat. 

  Havs- och vattenfrågor toppar listan över ämnesområden svenskarna vill läsa mer om. Även jordbruk, energi, skog och biologisk mångfald är ämnen som svenskarna vill se mer av i medias bevakning. De flesta uppger att det tar del av miljönyheter på tv och tidningar, antingen i tryckt version eller på webben.

  Supermiljöbloggen har många gånger tidigare rapporterat om mediehusens bristande bevakning av miljö och klimat, både sett till mängd och faktiskt innehåll. Så sent som förra månaden hamnade DN:s ledarsida i blåsväder efter att ha hyllat Preemraff som klimatlösning. När Kina, världens största utsläppsnation, för första gången gav långsiktiga klimatlöften hamnade det inte ens på startsidorna hos Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

  En granskning av tidningen Journalisten visar att miljö- och klimatbevakningen fick ett stort uppsving under 2018 och 2019, men att rapporteringen minskat rejält under 2020. Detta trots att området engagerar stora delar av befolkningen.

  Svenska medier har de senaste åren blivit mycket bättre på att prata om klimat, men vi får inte glömma bort att ekosystemen är mer komplexa än så. Medier behöver bli bättre på att kommunicera vilka utmaningar som människans expansiva livsstil har på skogen, jorden och haven, säger Belinda Retourné, ordförande för Supermiljöbloggen. 

  Trots att miljörapporteringen på många håll blivit betydligt bättre de senaste åren finns det fortfarande mycket kvar att göra. Det gäller både opinionsjournalistiken och den vanliga nyhetsrapporteringen. Och uppenbarligen håller svenska folket med om att miljöfrågor förtjänar en högre plats på agendan.


  Så gjordes undersökningen: Resultatet baseras från svar från Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Resultatet är statistiskt signifikant. För frågor om undersökningen: kontakta Supermiljöbloggens redaktör på anna.ljungstrom@supermiljobloggen.se eller 070 293 70 80.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.