19-åring har utvecklat en farkost som kan plocka upp 7 250 000 ton plast ur haven

vattenfarkost
Foto: Erwin Zwart / Fabrique Computer Graphics

Boyan Slat må bara vara 19 år gammal men han kan redan vara en av vår tids stora uppfinnare. 

Den farkost som han designat går under namnet ”Ocean Cleanup Array” och kan plocka upp mot 7 250 000 ton plastavfall ur våra hav. Farkosten består av ett nätverk av flytande bommar och plattformar som slukar upp flytande skräp, sorterar skräpet från plankton och sedan placerar skräpet på flytande pontoner som enkelt kan transportera skräpet i land. Väl i land kommer skräpet återvinnas.

Anledningen till att man tror att farkosten faktiskt kommer att lyckas med sitt uppdrag bygger på att farkosten är byggd för att plocka upp skräpet från så kallade skräp-öar, gigantiska områden av runtflytande sopberg, exempelvis det stora stillahavssopområdet.

Farkosten är designad så att den enkelt går att placera ut runt dessa stora områden av koncentrerat skräp, områden man beräknar har upp mot 7 250 000 ton flytande skräp. Det skulle inte ta mer än 5 år att rensa samtliga stora skräp-öar på skräp då skräpöarna är förhållandevis få.

Om farkosten lyckas med sitt uppdrag kan Boyan Slat inte bara räkna sig som en av vår tids stora mijöhjältar, han kommer även kunna tjäna en rejäl slant på det skräp han samlar på sig då han kan sälja skräpet till återvinningsstationer som återvinner eller förbränner skräpet.

Miljö online2

Liknande artiklar