Människan konsumerar upp jordens resurser allt snabbare

Foto: NASA (Public domain)

I dag infaller ”Overshoot day”.

Det är organisationen Global Footprint Network som i samarbetar med WWF varje år försöker beräkna när på året människan konsumerat upp mer än vad jorden har möjlighet att leverera. Man kallar det för Overshoot day, och i år infaller dagen i dag.

”Under resten av årets fyra månader kommer vi att knapra på naturkapitalet, tära på fiskbestånden och lagra mer koldioxid i atmosfären när vi fortsätter konsumera resurser och producera utsläpp”, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Enligt Global Footprint Network är trenden tydlig, människans konsumtion gör att Overshoot day sker några dagar tidigare för varje år som går. Organisationen gör jämförelsen med att vi spenderar naturens kapital så fort att vi under året har betydligt mer utgifter än vad vi har inkomster.

It is an ecological debt, and the interest we are paying on that mounting debt—food shortages, soil erosion, and the build-up of CO₂ in our atmosphere—comes with devastating human and monetary costs.

Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden, menar ändå att med politisk vilja så kan förbättringar snabbt ske.

– Det kan låta heldeppigt, men trenden går att vända, säger han enligt pressmeddelandet.

Miljö online2

Liknande artiklar