Nytt solcellsrekord

Foto: Sierra club

För andra gången inom ett år har solcellseffektiviteten slagit rekord. Ett fransk-tyskt samarbete har resulterat i ett rekord där effektiviteten nått 46 procent.

Den nya solcellen har en effektivitet på 46 procent vid 50,8 W/cm2, verkningsgraden för en vanlig solcell ligger normalt på 13-16 procent. För att höja effektiviteten från det normala har världsrekordscellen celler som kan omvandla solljuset till passande våglängder och sedan till elektricitet.

Rekordet har godkänts av det ledande centrumet för oberoende kontroll av solcellsforskning, AIST. Produktionen för dessa nya solceller har redan påbörjats i Frankrike.

Att öka effektiviteten i utvinningen av de förnybara energislagen är en central del av forskningen och forskningsprojektet är ett samarbete mellan de franska företagen Soitec och CEA-Leti och tyska Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems.

För den som inte vill investera i helt nya solceller meddelar University of New South Wales (UNSW) i Australien att de genom att använda solceller som redan finns på marknaden på ett nytt sätt uppnått en effektivitet på 40 procent. Den nya metoden är att solljuset landar i fyra separata solceller.

Martin Green vid UNSW säger till SVT

Vi har använt kommersiellt tillgängliga solceller, men på ett nytt sätt, så dessa förbättringar är tillgängliga för branschen direkt.

Miljö online2

Liknande artiklar