Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys Nyheter

  USA backar sina hållbarhetsambitioner – EU står inför ett vägval

  Den amerikanska politiken har på flera punkter backat i sin hållbarhetspolitik, bland annat genom minskade krav på hållbarhetsrapportering. Som kontrast finnns EU, skriver Reuters. Men i EU stundar ett val och alla partier är inte intresserade av att behålla ledartröjan.

  De senaste åren har marknaden blivit allt mer grön och undersökningar indikerar att vi i allt högre grad litar på att det är företagen som ska lösa samhällsproblem. Men vad händer om regelverken för företagen monteras ner?

  Det finns nu flera tecken på att USA backar från tidigare åtaganden inom hållbarhetspolitiken, vilket manifesteras på flera sätt. För det första har konservativa politiker i USA aktivt arbetat för att dämpa marknadsföringen av produkter och tjänster som främjar miljömässigt och socialt ansvar. För det andra har det skett en urvattning av de regelverk som kräver att företag gör hållbarhetsredovisningar. Amerikanska finansiella institutioner har till och med, från politiskt håll, blivit avrådda från att samarbeta i initiativ för att minska växthusgasutsläpp.

  Enligt Reuters står dessa åtgärder i skarp kontrast till Europa, där både investeringsviljan och regelverk för hållbarhet fortsätter att vara starkt och aktivt. Här hänvisar man på Reuters till att det i Europa finns 20 lagar och 25 frivilliga riktlinjer som rör företags hållbarhetsarbete, jämfört med endast två lagar och fem riktlinjer i USA.

  Det beskrivs hur detta starka regelverk har hjälpt Europa att inte bara stå emot den amerikanska tillbakagången, utan även att fortsätta locka investeringar i hållbara fonder. Investerarna i Europa har sju gånger mer kapital i hållbara fonder jämfört med sina amerikanska motsvarigheter.

  För Europas del kan detta te sig hoppfullt, men vad händer om även det politiska intresset i EU falnar? I Sverige finns det partier som aktivt arbetat mot EU:s miljöpolitik. Naturskyddsföreningens valkompass visar liknande tendenser, att det finns några svenska partier som under nuvarande mandatperiod nästintill ansträngt sig för att nedmontera EU:s miljöpolitik.

  I en tid där världen ser en återgång i åtaganden för klimatet och hållbarhet, ter sig EU:s hållbara regelverk och politiska stöd som allt viktigare. Med tanke på detta står EU inför ett viktigt vägval, där unionens förmåga att bibehålla och stärka dessa åtaganden kan komma att spela en avgörande roll för både Europa och världen i stort.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.