Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Federley (C): ”Tillväxt och sänkta utsläpp är både möjligt och behövs”

  Fredrick Federley
  Fredrick Federley Foto: Centerbilder

  Centerpartiet vill stärka handeln med utsläppsrätter och lägga mer av EU:s budget  på klimat- och miljöåtgärder. Det skriver partiets toppkandidat Fredrick Federley idag på Supermiljöbloggen.

  Vi har mindre än tio år på oss att vända trenden och se till att vi kan nå de mål som vi satt i Parisavtalet. Det kommer kräva mycket av oss men det är helt nödvändigt ifall vi ska kunna lägga grunden för en bra framtid för kommande generationer. Detta handlar dock inte bara om utsläppen och klimatet – att ställa om samhället är också viktigt för att vi ska kunna klara jobben och ekonomin på lång sikt.

  Därför går jag och Centerpartiet till val på att höja ambitionerna i klimatpolitiken, satsa på investeringar i förnybar energi och byta till mer klimatsmarta och förnybara material bland annat i husbygge och tyg. 

  Klimatförändringarna är vår generations stora ödesfråga. Ifall vi inte tar vårt ansvar så är det kommande generation som får städa upp och göra det vi inte mäktade med att göra. För mig och Centerpartiet är detta dock inte bara en utmaning utan också en stor möjlighet.

  Att ställa om vår samhällsekonomi i grön och hållbar riktning minskar inte bara utsläppen utan det skapar också nya jobb och företag. Tillväxt och sänkta utsläpp är både möjligt och behövs. Ska vi klara omställningen av samhället så måste vi mobilisera stora mängder pengar för att kunna göra alla dessa investeringar i industri, transporter, byggnader m.m. som behövs. 

  Jag och Centerpartiet går till val på mycket ambitiösa mål för klimatet men vi går också mål att se till att vi levererar. Vi kommer aldrig vara dem som prioriterar att vara dem som skriker högst vi prioriterar att vara de som levererar resultat och kompromisser som tar viktiga steg framåt för klimatet för alternativet är annars att inget händer.

  För klimatet så måste vi stärka handeln med utsläppsrätter, höja målen och kraven i transportsektorn och satsa än mer av EU:s budget på klimat- och miljöåtgärder. Vi vill också stärka uppföljningen av klimat- och energimålen och ifall medlemsländerna inte levererar så måste det gå snabbare och bli kännbarare att dela ut böter. Målen betyder i slutändan inget ifall medlemsstaterna inte ser till att följa dem. 

  För utom kraftigt höjda ambitioner för större utsläppsminskningar och mer förnybar energi så måste vi också börjar byta ut de icke-hållbara materialen vi har i vår vardag, de fossilbaserade och de material som kräver stora mängder utsläpp för att produceras. Det handlar om att vi ska bygga mer i trä, att vi ska gå över till mer hållbara tyger som kräver mindre utsläpp vid produktionen och ny teknik så att vi exempelvis kommer kunna producera fossilfritt stål. Bara modebranschen släpper globalt ut mer koldioxid än vad både flyget och sjöfarten gör tillsammans.

  Därför behöver vi satsa mer på forskning och innovation. Vi måste satsa på att ställa om vår ekonomi i mer cirkulär och biobaserad riktning. Där vi ersätter fossila material med hållbara förnybara sådana. Endast så kan vi fasa ut alla utsläppen en gång för alla. Jag och Centerpartiet har varit med vid förhandlingsborden för både klimat- och energilagstiftning och det arbetet lovar vi fortsätta med ifall vi får väljarnas förtroende 26 maj.

  Fredrick Federley (C)


  Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.