Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Henrik Grape: Handla snabbt – tänk långt

  Under några år har jag deltagit i ett nätverk i Kyrkornas Världsråd som jobbar med klimatfrågan. Det består utav människor ifrån alla världsdelar och olika kyrkor. Ibland slår det mig att vi tänker olika om klimatet.

  Vi i Europa är ofta hyfsat välinformerade och emellanåt kunniga, medan mina vänner från Syd ibland inte har koll på alla vetenskaplig förhållanden och vad som är klimat och vad som är andra miljöfrågor. 
  Men å andra sidan bär flertalet från Syd på berättelser om vad som sker. Under de år jag varit med har berättelserna blivit fler och det finns ett allt tydligare samband med ett klimat som är statt i förändring. Brist på vatten, fler översvämningar, spannmålspriser som skjuter i höjden på kort tid, svårigheten att förutsäga regnperioder etc. Allt är följder som en enad kår av klimatforskare pekar ut som möjliga reslutat av ett förändrat klimat.
  Finns det sen inte kapacitet att möta svårigheterna så går det inte att sopa problemen under mattan. I vår del av världen så är vi dels inte lika utsatta och här finns kapacitet att möta problematiken. Vi har en stor matta och en stor sopkvast.
  Det krävs inte så mycket för att förstå att klimatfrågan inte är en fråga i marginalen. Ytterst handlar det om att fördela jordens resurser på ett mer rättvist sätt och att de som har kapacitet att minska trycket på jorden och de som har dragit fördelar av det fossila steget är de som ska börja.
  En värld där en majoritet lever på marginalen och där en minoritet förbrukar den största delen av resurserna är monumentalt orättvis och bara det är tillräckligt för att börja förändra.
  Dessutom förbrukar vi resurserna på ett ohållbart sätt och redan idag har det stora konsekvenser för de fattiga i världen. Det kommer att ge ett stort kluster av problem till nästa och kommande generationer.  För mig framstår det som oerhört konstigt att det inte händer mer och snabbare när det gäller förändring.
  Att bromsa klimatpåverkan är en riktig ”bråttomfråga”.  Eftersom all forskning pekar på att vi inte har så mycket tid på oss att handla. Ju snabbare vi kommer till skott och förändra desto mindre risker tar vi.
  Men varför går det så långsamt? Vi är ju så välinformerade! Vi har klimatsmarta produkter och vi kan kompensera våra resor och köpa miljöbil!
  Jag ser det som om vårt kortsiktiga samhälle kombinerat med långsamma långsiktiga agerande är ett av problemen. Vi tycks mäta allt i kvartal för att visa att det går framåt. Snabbt ska de gå! Med en sådan kortsiktighet så tittar man inte längre än till nästa rapport och premierar då allt som kan förändra till nästa rapport. Det gäller inte bara företagsvärlden. I vårt extrem snabba kommunikations samhälle så är frågor lika snabbt avklarade. 2009 var det klimat i varje media dygnet runt. 2010 har vi några av de värsta klimatrelaterade katastroferna i världen. Pakistan Ryssland Australien. Alla signifikanta händelser med bäring på klimatet. Inga stora nyheter. För att inte tala om valrörelsen där klimatfrågan var helt borta. 
  Det märkliga i det här febriga nervösa bråttom handlandet leder till långsamhet i att något ska hända på djupet, att något ska hända långsiktigt. Klimatet ställer oss inför en mycket större utmaning än att göra en quickfix. 
  Jag tror att det handlar om att förändra mycket mer än att byta ut fossila bränslen emot något annat som ska förse oss med ännu mer energi och att samhället ska fortsätta att se ut som idag. Att ekonomierna ska fungera som idag. Att de fattiga i världen ska fortsätta att vara fattiga fast på ett miljövänligt sätt!
  Vi behöver hoppa av det nervösa snabba kortsiktiga beslutsfattandet som bara skjuter problemen en dag framför oss. Istället behöver vi ändra om sättet vi lever på. Handla långsiktigt men var snabbtänkt! Tänk alla på jorden men småskaligt!
  Ett annat sätt att tänka på är en förutsättning för att förändra. Förändra till det bättre både för oss här i Norr som för de som lever under andra förutsättningar i Syd.
  ———————————
  Henrik Grape
  Handläggare för Hållbar Utveckling i Svenska Kyrkan

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.