Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt Krönika

    Annie Croona: Ovärdigt att behandla kollektivtrafiken så här

    SL och andra kollektivtrafikbolag kämpar med sviktande lönsamhet och drar därför in linjer, höjer priserna och reducerar avgångarna. Det resulterar knappast i att fler väljer kollektiva färdmedel. Vi behöver sluta behandla kollektivtrafiken som vilken tjänst som helst – och ge den de förutsättningar klimatomställningen kräver, skriver Annie Croona i veckans krönika.

    KRÖNIKA En himla fin grej, tänkte jag, att SL (Storstockholms lokaltrafik) låter resenärer med barnvagn resa gratis. Eller egentligen kändes det rimligt, men ändå inget att ta för givet – och vi kommer till varför. 

    Men så meddelade SL nyligen att det nu är slut på vagnrullarnas gratisresor. Anledningen? Det går numera att blippa sitt SL-kort även i de bakre dörrarna, där resenärer med barnvagn kliver på.

    Det var alltså inte medmänsklighet – eller klimatet – som låg bakom de tidigare bestämmelserna, utan praktiska hinder för att ta betalt. Nu har man istället ansträngt sig för att kunna få in de där extra slantarna från de som reser med barnvagn. Det skriker inte direkt “sälj bilen”. 

    Drivs som vilket bolag som helst

    Anledningen är förstås att SL, precis som andra kollektivtrafikföretag, kämpar med lönsamheten. Varje krona måste in, och därför reducerar man antalet avgångar och drar in flera busslinjer, satsar mer på kontrollanter (även civilklädda) och höjer priserna. 

    SL drivs i mångt och mycket som vilket bolag som helst – kollektivtrafiken ses som en tjänst bland alla andra. Men att ta sig till jobbet, skolan eller vårdcentralen är inget man kan välja bort. Det borde ligga i allas vårt intresse att kollektivtrafiken är förstahandsvalet för de som bor i städer.

    Kollektivtrafiken är en bärande del av klimatomställningen, men som SL och deras motsvarigheter styrs tillåts de inte spela den (alldeles oumbärliga) rollen. I stället blir det upp till var och en att ta beslut om färdmedel, och i många fall är kollektiva färdmedel för dyra, för otillgängliga, eller för opålitliga. 

    Höjd tröskel för att välja kollektivtrafiken

    Låt oss titta på ett exempel. 

    Många småbarnsföräldrar i Stockholmsområdet har bil men åker kollektivt regelbundet, till exempel till jobbet. I många fall är kollektivtrafiken det smidigaste färdmedlet, men hur blir det för den som har barn i barnvagn, och väljer mellan den redan köpta bilen och SL:s nya, snåla biljettpolicy? 

    För den som inte har ett månadskort är varje resa ett ekonomiskt beslut. Priset per biljett är nu 42 kronor, och giltighetstiden på ynka 75 minuter gör att ett ärende ofta kräver två biljetter, alltså 84 kronor. På helger betalas ingen trängselskatt i Stockholm, och på många platser är parkering gratis. Det är alltså långt ifrån självklart att välja SL. 

    Det finns mycket vi kan göra för att uppmuntra till kollektiva färdmedel, och jag tror att våra beslutsfattare måste agera både som idealister och realister. 

    Våra resmönster är komplexa. De flesta varierar sina färdmedel, eftersom behoven skiftar.  Väldigt många bilresor går att ersätta, men inte alla. I storstäder finns en enorm potential för minskad biltrafik – om vi investerar i alternativen. Kanske hade fler barnfamiljer vågat sälja bilen om SL:s priser var lägre och om det fanns seriösa cykelparkeringar. Och så vidare.

    Utredde pristak – inget hände

    SL påbörjade för några år sedan ett arbete i just den här andan, när de började titta på “capping”, alltså ett pristak för biljetter. Systemet, som bland annat finns i London, innebär att ett visst antal köp av enkelbiljetter under ett dygn (eller en månad) automatiskt övergår till en dygnsbiljett (eller ett månadskort).

    Men åren gick, och inget hände. Jag har kontaktat SL flera gånger, men inte fått något vettigt svar. Kanske för att någon på ekonomiavdelningen uppmanat företaget att skifta fokus till att dra in varenda krona som går – till exempel genom att ta betalt för barnvagnsresor. (SR rapporterade för ett par månader sedan att SL:s bestämt sig för att det är för dyrt.)

    Politiken har lagt enormt mycket fokus på bensinpriserna, men priserna i kollektivtrafiken – som ökat betydligt mer – har det varit tyst om. Trots att kollektiva färdmedel är oumbärliga för många, samtidigt som det är det mer klimatsmarta alternativet. 

    Tänk om vi behandlade kollektivtrafiken som den pulsåder den är, för klimatet, för rättvisan, för livspusslet. Det hade varit en himla fin grej.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.