Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Storstockholms lokaltrafik, SL, inför “capping” – pristak på enkelbiljetter. Det innebär att resenärers enkelbiljetter automatiskt övergår till en periodbiljett när ett visst antal resor har uppnåtts. Målet är att även de som reser oregelbundet ska välja kollektivtrafiken.

  Trafiknämndens beslut innebär att SL, med start under nästa år, sätter ett pristak för enkelbiljetter under en viss period. Först ut är dygnsbiljetter, men planen är att på sikt införa systemet även på månadsbasis.

  Systemet kommer inledningsvis att vara aktuellt för resenärer som köper enkelbiljett med betalkort i spärren. Hur pristaket ska fungera för köp av biljett i SL-appen och spärrkiosker ska Trafikförvaltningen undersöka under hösten, meddelar den blågröna koalitionen i region Stockholm i ett pressmeddelande.

  I dag kostar en enkelbiljett för vuxna 39 kronor. En dygnsbiljett kostar 165 kronor, vilket innebär att man behöver göra mer än fyra resor för att en dygnsbiljett ska löna sig. Ett månadskort kostar i dagsläget 970 kronor, vilket motsvarar nästan 25 enkelbiljetter.

  London, Östergötland och Västra Götaland föregångare

  Inspiration har hämtats bland annat från kollektivtrafiken i London, där capping tillämpas på dygns- och veckobasis. För dygnsvarianten gäller fria resor dagen ut efter tre enkelbiljetter.

  I Sverige var Östgötatrafiken först ut med pristak i kollektivtrafiken: 2021 meddelade företaget att de lanserar ett pristak. Här gäller en maximal månadskostnad på 810 kronor, samtidigt som ett andra enkelbiljettsköp under samma dag automatiskt omvandlas till en dygnsbiljett.

  Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen, saknar i dagsläget ett cappingsystem, men har sedan 2017 ett system för återbäring. Upplägget innebär att resenärer som köper fyra enkelbiljetter inom sju dagar får 20 procent av det totala beloppet insatt på sitt saldo. Den återbetalade summan kan sedan användas till nästa biljettköp.

  Detaljerna för SL:s pristak ännu inte satta

  Exakt när SL:s pristak börjar gälla, och var gränsen för omvandling till dygns- respektive månadsbiljett ska gå, är ännu inte fastställt. Det som framgår av den blågröna koalitionens pressmeddelande är att start blir under 2023, och att biljettköp med betalkort direkt i spärren är först ut. Övriga detaljer återstår att besluta om.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.