Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Krönika

    Det är väl inte för mycket begärt med lite ledarskap?

    Klimatledarskap önskas, bland annat från denna person. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP

    En för klimatfrågan mycket viktig vecka har just gått i USA, EU och Sverige. SMB:s krönikör, Hagainitiativets generalsekreterare Nina Ekelund, har lyssnat och läst och önskar sig mest av allt att ledarna nu tar sitt ansvar och börjar utöva klimatpolitiskt ledarskap.

    KRÖNIKA Jaha, så nu har veckan passerat. Den stora superpolitikveckan som jag gruvat mig inför är nu avklarad. Hur kommer det gå med demokratin? Kommer klimatet och planetens välfärd adresseras av politikerna? I USA var det debatten mellan Harris och Trump, där gick Harris segrande ut enligt CNN, och det kändes lite bättre.

    Sedan skulle Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, presentera sin kommissionärslista. Men den flyttades till nästa vecka och därmed fick jag ”framflyttad ångest”, lite respit med känslorna. Ja och slutligen, riksdagens öppnande den 10 september. Då presenterade statsministern regeringsförklaringen. Jag återkommer till den. Men först lite bakgrund som hade varit bra om statsministern hade haft med sig i samtalen med sina samarbetspartners. 

    Dessa två rapporter presenterades under superpolitikveckan:

    Draghi-rapporten om EU:s konkurrenskraft, som Mario Draghi, tidigare chef för ECB, överlämnade till Ursula von der Leyen. Denna tunga rapport är viktig för EU-kommissionen. Draghi lyfter fram att det är viktigt att påskynda den gröna omställningen då den är en central konkurrensfaktor och att EU:s ledarskap i klimatfrågor inte bara är nödvändigt för att möta miljöutmaningarna, utan även för att säkra den ekonomiska utvecklingen. 

    Den tunga internationella forskargruppen Earth Commission, koordinerad av det globala forskarnätverket Future Earth, publicerades förra året ett ”tak” för mänsklig utvinning av naturresurser och föroreningar. Nu har de presenterat ny forskning som lägger en slags grund genom att visa oss vad världens befolkning behöver från jordsystemet, för att kunna leva ett liv fritt från fattigdom.

    Företagen och städerna har ledande roll i omställningen

    Om inte förändringar görs nu kommer det vid år 2050 inte att finnas något säkert och rättvist utrymme. Vi vet vad som behöver göras. Företag och städer har en ledande roll genom att använda gränserna för det planetära systemet som grund för vetenskapligt baserade mål och därmed minska sin påverkan på jordens viktiga resurser.

    Och så då till regeringsförklaringen som presenterades tidigare i veckan. Statsministern sa att staten och kapitalet behöver varandra. Ja, det är politiken som bidrar till att näringslivet får de ramar som näringslivet behöver för att öka tempot i den gröna omställningen. Men varför genomsyrades inte regeringsförklaringen av att den gröna omställningen är en central konkurrensfaktor? Varför tog inte regeringen chansen att visa att deras ledarskap är viktigt för att möta miljöutmaningarna och säkra den ekonomiska utvecklingen?

    1. Klimatet kom långt ner i regeringsförklaringen, den nämndes mot slutet. Klimatet genomsyrade inte regeringsförklaringen.

    2. Statsministern nämnde att Sverige har lyckats minska utsläppen med mer än tredjedel samtidigt som ekonomin har fördubblats. Det är såklart mycket positivt, men tyvärr har denna regering ökat utsläppen genom beslutad politik. 

    3. Det nämndes att Sverige kommer att klara sina ESR-åtaganden fram till 2030 – det är dock fortfarande ytterst oklart om så kommer att ske. De tydliga beräkningarna kommer att återfinnas i budgeten som kommer den 19 september. 

    Klimatpolitiken måste vara långsiktig, förutsägbar och ambitiös och på riktigt bidra till utsläppsminskningar. Näringslivet behöver denna tydlighet för att den gröna omställningen ska lyckas. Mario Draghi lyfte fram det viktiga ledarskapet i klimat- och miljöfrågor och hur viktigt det är för att möta utmaningarna. Jag vill se ledarskap nu. Det är väl inte för mycket begärt?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.