Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt Krönika

    Mattias Goldmann: ”Trollfabrikerna förpestar och förringar klimatarbetet”

    Foto av S. Hermann & F. Richter från Pixabay Foto: S. Hermann & F. Richter från Pixabay

    Slaget om kolet och oljan står nu. Därför är trollfabrikerna intensivt aktiva med att producera förvillande och falska inlägg om de förnybara alternativen. Det skriver SMB:s krönikör Mattias Goldmann och går pedagogiskt igenom tio exempel på faktabefriade och mycket spridda inlägg i sociala medier.

    KRÖNIKA Tro mig, trollfabrikerna försvårar, förringar och förpestar även klimatarbetet. Alla dessa ogrundade men snyggt illustrerade påståenden dyker inte upp av sig självt, igen och igen. Någon ligger bakom. Någon som inte vill oss väl. Någon som har en helt annan agenda än Agenda 2030 eller Parisavtalet. Efter hårt sållande presenterar jag här nedan tio huvudmisstänkta, återkommande trollinlägg i sociala medier:

    10. Tysklands kolkraft. Tyskland lade ner sin kärnkraft mycket snabbt – för snabbt tycker jag, men det ursäktar inte de felaktigheter som ständigt sprids om att det blivit alltmer kolkraft. Sanningen är att andelen förnybart slog rekord 2023 medan kolkraften minskar år för år – men när jag påpekar det blir det alltid tyst i andra ändan, för det rimmar inte med agendan att skapa opinion mot kärnkraftsnedläggning. Är intresset för fakta noll? Då talar du med troll.

    9. Elbilarna och elbristen: I fjol använde alla elfordon långt under 1 TWh el; ett par procent inte av elförbrukningen utan av överskottet Sverige exporterade. Skulle alla bilar gå på el, går det högt räknat åt 12 TWh; inte ens hälften av Sveriges export – och det innan kärnkraft, sol eller vind byggts ut. På sina håll är det elbrist – men det beror på dålig överföringskapacitet och experterna ser fram emot elbilars vehicle-to-grid som kan avlasta nätet. Vem sprider dessa dumma myter? Någon vars sanna argument tryter!

    8. Hybrit – slaget om framtiden. Det fossilfria stålet har blivit ett hatobjekt för vissa borgerliga ledarskribenter, vilket förstås är helt i sin ordning – en kritisk granskning stärker projektet. Men i sociala medier dyker ständigt upp jämförelser med Stålverk 80, lika irrelevanta som när vätgasen dömdes ut för att zeppelinaren Hindenburg exploderade (detta trollas inte så mycket om längre, så det har ramlat ur listan). Påståendena att en del av finansieringen är statlig är också ständigt återkommande – men så är det för snart sagt alla större industriomställningar. Dessutom kommer huvuddelen från EU och skulle annars hamnat någon annanstans i Unionen, inte hos svenska skattebetalare. Därtill är kundlistan redan lång, vilket innebär ett lönsamhetslyft på tio miljarder kronor för SSAB. Vem ligger bakom trollandet om Hybrit – någon som förnybara omställningen vill bli kvitt?

    7. Elbilar på kol. Även där elmixen huvudsakligen är kolkraft, som Polen, är elbilen klart klimatbättre än fossilbilen, eftersom elmotorn är mer än dubbelt så effektiv som förbränningsmotorn. Ofta överdrivs kolens del av elmixen – under 60 procent i Kinaunder 50 i Indien25 i Tyskland, och under en procent i Sverige. Vem sprider att elbilen drivs av kol? Någon som sanningen inte tål!

    6. Oljekraftverket i Karlshamn. Det gråts mycket över spilld mjölk från kärnkraftsvänner – vad dumt det var att fungerande reaktorer stängdes ner! Även om man håller med i sak så ursäktar det inte felaktiga påståenden om att oljeeldade Karlshamnsverket dras igång för att vi numera har brist på el – Sverige har elöverskott nästan årets alla timmar och ägaren Uniper förklarar att ”När elpriset blir tillräckligt högt är det lönsamt för oss att dra igång. Och det är något vi måste göra enligt EU-regelverket, att bjuda ut tillgänglig produktionskapacitet” – det vill säga, elen säljs till kontinenten. Det vet rimligen alla energiexperter. Så när vi får se samma gamla groll; var förvissad, klart att det är troll.

    5. Elbilars batterier. Påståendet att elbilens batteri håller några få år är en favorit som borde ha dött ut nu när vi har så många elbilar att motsatsen bevisats. Nästan alla elbilar har längre garantier för batterierna än för resten av bilen, EU:s Euro 7 kräver att 72 procents kapacitet ska kvarstå efter åtta år, och mängder av ”Second life”-projekt invigs nu, med batterier som fortsatt funkar när att resten av bilen skrotas. Därtill sprids sen flera år ett mycket detaljerat inlägg om hur mycket råvaror ett Tesla-batteri innehåller, där merparten antingen är fel eller irrelevant ur klimat- och hållbarhetssynpunkt, vilket återkommande sammanställningar slår fast. Ändå dyker de upp igen…

    Vem luras om elbilarna? Kan det vara fossilerna?

    4. Solcellerna och klimatet. Gång på gång kommer inläggen om att solceller eller vindkraft är dåligt för klimatet – vindkraften har betongfundament, solcellstillverkningen kräver energi och i Kina är den mestadels fossil. Det tar högst någon minut att hitta livscykelanalyser som visar att redan det första året är både sol och vind på plus ur energiperspektiv, sen används de i 25 år till eller merSå vem är det som inte bryr sig om fakta? Jo, de som det förnybara bara vill slakta.

    3. Elbilar brinner. I Sverige brann 3 400 bilar som drivs med bensin och diesel år 2022, jämfört med 23 elbilar och laddhybrider; 0,07 procent av alla fossilbilar i trafik började brinna, 0,004 procent av de elektriska. MSB (Myndigheten för Samhällsberedskap) slår också fast att branden inte är farligare än andra bilbränder. Ändå sprids de felaktiga ryktena. Vem jobbar med ”ingen rök utan eld”-effekten, kanske någon i fossilbränslesläkten?

    2. Förnybart kräver stora subventioner. Regeringens statliga garanti på 400 miljarder kronor för den som vill bygga ny kärnkraft räcker inte, troligen krävs också garantipris för elen som i Storbritannien. Också kolkraften kräver subventioner. Enligt IEA är ny sol- och vindkraft absolut billigast nu, i många fall billigare än befintlig fossilkraft. Vindkraften är en mognande marknad och elpriserna är tidvis låga, vilket slår mot lönsamheten – men börsen ser fortsatt den som en lönsam branschVem vill dölja sina egna stora hål – är det onde Farbror Kol?

    1. Vindkraftverken och fåglarna. Gång på gång dyker den upp, den döda örnen nedanför ett vindkraftverk. Ingen kontext; var är detta? Hur har örnen hamnat där? Påståendet är ständigt detsamma: Med fossil energi händer inte detta. Sanningen är motsatsen: Fåglar undviker normalt vindkraftverk, som ju syns rätt bra, och det är över tusen gånger vanligare att de blir påkörda av en bil, flyger in i en kraftledning eller dödas av en katt. Mångdubbelt fler dör också av jordbrukets pesticider, och den riktigt stora dödsorsaken väntas bli… klimatförändringarna som orsakas av fossila bränslen. Vad får man för en lyckas konspiration? En rysk miljon?

    Alla dessa tio sociala medier-inlägg har tre gemensamma nämnare: 

    • Skiftet sker nu. Omställningen till elbilar, til sol och vind och fossilfritt stål har medvind – men alla är sårbara. Vindkraften har minskade vinster, elbilarna sjunkande marknadsandelar; för den som agerar för det fossila är det rätt tid att slå till.
    • Försvararna är få. Solceller och vindkraftverk importeras, Hybrit är ett projekt i Norrbotten, Volvo är visserligen starka på elbilar men koncernledningen sitter i Kina och europeisk bilindustri i stort är efter i omställningen.
    • Sverige kan vara föregångsland. Tills helt nyligen hade Sverige målet 100% förnybart energisystem 2040, vi har fortsatt världens tuffaste klimatmål för transportsektorn till 2030 och det fossilfria stålet är världsledande. För den som inte vill att detta ska bli det nya normala, är det läge att stämma i bäcken. 

    Kampanjandet sker i huvudsak anonymt, för att inte behöva ta debatten, troligen med trollfabriker som skapar en bild av att många människor är skeptiska till elbilar, inte vill ha vind eller sol och tycker fossilfritt stål vore dumt. Inget av detta stämmer, och tillsammans besegrar vi trollen. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.