Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Utsläppen ökar mitt i en brinnande klimatkris. Tempot i omställningen har saktat ner. Nu försöker stora delar av näringslivet skicka signaler till regeringen. Signalen är enligt följande: Snälla, låt klimatpolitiken vara långsiktig, förutsägbar och ambitiös, menar SMB:s krönikör Nina Ekelund i veckans krönika.

    KRÖNIKA Delar av det svenska näringslivet har på de senaste åren drivit på och accelererat den gröna utvecklingen och några har burit den klimatpolitiska ledartröjan. Det har hittills rullat på fint med den gröna utvecklingen i näringslivet; Hybrit, Stegra, Northvolt, Flagship 1, havsbaserad vindkraft… Men nu ser vi några orosmoln. Tempot saktas ned, investerare avvaktar och några debattörer viftar med röd flagg och menar att det gröna tåget har spårat ur.

    Nej, det har inte spårat ur, det har saktat ned vid gult ljus och kommer snart rulla på igen. Det gula ljuset beror på många olika faktorer internationellt såväl som nationellt. En faktor som vi i Sverige kan råda över är politiken i Sverige och EU. Här bör vi lägga kraft och energi.

    Jag tycker mig se att vd:ar från stora bolag är ännu tydligare i sina önskemål om vad de vill se från regeringen för att skynda på den gröna utvecklingen.

    Till och med Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, sa den 22 oktober att klimatmål är viktiga och att de svenska företagen som är drivande i den gröna utvecklingen gynnar svensk konkurrenskraft: ”Den här omställningen kommer att vara bra för framtida generationer, men jag är också övertygad om att den kommer vara bra för svensk konkurrenskraft. Jag tror att det är viktigt att Sverige orkar hålla fanan högt.” Och han varnade för att sänka tempot, då han sa: ”om vi inte kör på så finns risken att vi hamnar på efterkälken, och måste försöka ta igen det om tio år, och det kommer vara otroligt svårt.”

    Klimatpolitiken behöver vara förutsägbar

    Visst har det tagit lång tid för Svenskt Näringsliv att vakna till, men ovan citat är ett steg i rätt riktning. Det tryck som funnits från forskning, miljöorganisationer och företag har bidragit till att tonen ändrats. Jag har tidigare kommenterat vilken viktig roll miljörörelsen har haft för att lyfta fram forskningens resultat till politiker och näringsliv.  

    Från Hagainitiativet har vi om och om igen, i snart 15 år, påmint om att höjda klimatambitioner är viktigt för näringslivet. På Fossilfritt Sveriges senaste konferens sa Martin Lundstedt, vd AB Volvo, att det är ”helt rätt med lagstiftning för att påskynda utvecklingen, efterfrågan på de fossilfria fordonen måste skapas.” Och flera företag uttrycker att de satt sina företag i pant för att vi ska klara den gröna utvecklingen, såsom Scania.

    Harald Mix, ägare i Northvolt och Stegra sa på samma konferens att han ”inte alls är orolig för att de stora företagen ska förändra sina långsiktiga fossilfria planer”. Samtidigt menade han att det är svårt att finansiera den nya gröna industrin och att vi får räkna med hinder längs vägen.

    Ja, vad blir då slutsatsen av detta? Signaler, signaler, signaler. När regeringen sänker bensin- och dieselskatt, försämrar villkor för elen samt försämrar villkoren för den havsbaserade vindkraften samt bidrar med otydlighet kring om de svenska klimatmålen gäller eller inte, så skickas signaler till marknaden. Marknaden som ska investera i den gröna utvecklingen. Nu försöker stora delar av näringslivet skicka signaler tillbaka till regeringen. Signalen är enligt följande: Snälla, låt klimatpolitiken vara långsiktig, förutsägbar och ambitiös. Det gynnar svensk konkurrenskraft och svenska jobb. Och det bidrar till att rädda planeten. Nu återstår att se om regeringen ska satsa på grönt eller köra mot rött. Det är bråttom!

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.