Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  "Lev upp till löftena om rättvis klimatpolitik – utan fossilgas!"

  ”Igår avslutades Socialdemokraternas partikongress i Göteborg där de bland annat avgjorde hur partiet vill göra Sverige till “världens första fossilfria välfärdsland”. Efter vad som sades under kongressen kan vi inte vänta oss annat än att Socialdemokraterna kommer börja ta ansvar för att stoppa den oroande utvecklingen av fossilgas i Sverige”, skriver Fossilgasfällan idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.
  Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan sa i ett anförande på söndagskvällen att Socialdemokraterna vill ”fasa ut naturgasen helt och hållet, först i Sverige och sedan i Europa”. Socialdemokraterna beslutade på kongressen att de “ska verka för att göra klimatpolitiken rättvist utformad, både nationellt och globalt”. Vi välkomnar de nya beskeden från Baylan och Socialdemokraterna, och förväntar oss att partiet levererar klimatpolitik som ligger i linje med dem.
  Flera projekt i Sverige innebär motsatsen till att fasa ut fossilgas. Förutom prospektering efter fossilgas på Öland, på Gotland, i Östergötland och omkring Siljan planeras infrastrukturbyggen för fossilgas i bland annat Gävle, Åhus och i Göteborg. I Göteborg finns det långt gångna planer på att bygga en ny terminal för flytande fossilgas, LNG, i hamnen.
  Genom projektet, som heter GO4LNG, vill företaget Swedegas öka importen av fossilgas till Sverige för att sälja det som fartygsbränsle. Men de vill också bygga en pipeline för att kunna sälja fossilgas på det svenska gasnätet till annan industri- och energiverksamhet.
  Projektet har förts fram som en klimatlösning eftersom utsläppen av koldioxid är lägre vid förbränning av fossilgas än vid kol eller olja. Forskning från Cornell University visar dock att de värsta växthusgasutsläppen från fossilgas sker genom läckage av metan vid utvinning och transport.
  Metan är en 86 gånger kraftigare växthusgas än koldioxid, men som i sådana här sammanhang sällan räknas in. Medräknat metan har fossilgas en betydligt större klimatpåverkan än både kol och olja, men det väljer Swedegas att inte redovisa. Att tillåta utveckling av fossilgas i Sverige är inte förenligt med att göra Sverige till “världens första fossilfria välfärdsland.” Det är istället att gå i riktning mot ett nytt fossilberoende – det vi kallar fossilgasfällan,
  Det argument som kvarstår för att bygga en terminal för LNG som fartygsbränsle gäller lokala svavel- och partikelutsläpp. Dessa utsläpp är lägre vid förbränning av LNG än från konventionella fartygsbränslen. Dock verkar varken Swedegas eller lokala politiker beakta den miljöpåverkan fossilgas har vid platserna för utvinning. I detta nu pågår protester mot utvinning i bland annat Storbritannien och Nederländerna.
  Att vi i Sverige bygger för ökad fossilgasanvändning och därmed bidrar till ökad miljöpåverkan utomlands är inte förenligt med en globalt rättvis klimatpolitik.
  En koncessionsansökan från GO4LNG för att få tillstånd att sälja fossilgas kommer snart hamna på regeringens bord. Med Socialdemokraternas nya riktlinjer och energiminister Ibrahim Baylans tydlighet om att fossilgas inte hör hemma i Sverige förväntar vi oss att regeringen – med Baylan och miljöminister Skog i spetsen – avslår koncessionsansökan. Som följd förväntar vi oss därmed också att Göteborgs stad och Göteborgs hamn, som båda leds av Socialdemokrater, samverkar för att implementera sin egen politik på hemmaplan och sätter stopp för fossilgasprojektet GO4LNG.
  Annika Hagberg, Fossilgasfällan
  Olivia Linander, Fossilgasfällan
  Andreas Jonsson, Fossilgasfällan
  Jennie Nyberg, Fossilgasfällan

  ————————————————————
  Fakta:
  Fossilgas och naturgas är samma sak. Fossilgas är en blandning av fossila gaser, främst metan, därför använder ofta miljörörelsen ordet fossilgas.————————————————————
  Du hittar kampanjen fossilgasfällan på Facebook och Twitter och deras hemsida med namninsamling finns här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!