Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Matsvinn är så 2017 – nu är det dags att tackla vårt #Prylsvinn!

  ”Både företag och privatpersoner drunknar i prylar. Det spelar ingen roll hur miljövänliga grejer du äger, om du inte använder dem. Som privatkonsumenter gör vi miljömedvetna val men har garderober och utrymmen fulla av saker som inte används. Det är dags att börja tackla vårt #prylsvinn”.

  Vi bryr oss mycket om att maten ska vara hållbar, och att vi måste minska matsvinnet. Flera stora och små livsmedelsföretag har lanserat initiativ för att dramatiskt minska matsvinnet. Men när det kommer till våra prylar har vi fortfarande skygglapparna på. Fast prylarna har en enorm miljöpåverkan, oftast större än matens.

  Våra prylar skapar berg av avfall innan de ens når butiken. Bakom en enda borrmaskin finns 51 kilo avfall. Allt från gruvavfall i stålproduktionen, till energiåtgången i tillverkningen. Och vad händer med prylarna när vi tröttnat? De blir till ännu mer avfall. Varken planeten eller våra plånböcker har råd med det här resursslöseriet. Vi måste tänka om, för det här är inte hållbart. Vi måste ändra vår syn på prylarna vi äger! Vi är flera företag och organisationer som tillsammans har bestämt oss för att minska prylsvinnet.

  Vi ser trender såsom att mängden Kinapaket och köpta extra förvaringsutrymmen (“storage units”) växer. Vi äger mer prylar än någonsin – men använder dem också mindre än någonsin. Bilar som bara står, garage och förråd fyllda av “bra att ha”-prylar, garderober fulla av dammiga plagg. En borrmaskin används i snitt endast 18 minuter under hela sin livstid. Tänk vad vi skulle kunna uppnå genom att dela, hyra och låna prylar såsom verktyg istället? Är det nödvändigt att man äger ett tält för att campa 4 dagar eller måste ett hem ha en borrmaskin för att vara ett ”riktigt hem”?

  En ny syn på prylar och ägande
  “Återvinn” har länge varit ledstjärnan för vi som kallar oss miljömedvetna. Men tänk om vi kan ta det ännu längre? Tänk om vi inte skapade något skräp att återvinna från första början? Detta är vad som brukar kallas för cirkulär ekonomi, och det är dit vi vill nå. Genom att låna, byta, dela, hyra, laga, köpa begagnat. Ett kretsloppstänk där allt tas till vara på och används. Inget ligger bortglömt i källaren, på vinden eller i byrålådan.

  Vad kan du göra:

  • Köp inte nytt – återbruka
   När du behöver något så överväg alternativ till att köpa nytt. Någon vän som kanske har det jag behöver, finns det att hyra någonstans eller kan jag köpa det begagnat är frågor du borde ställa dig när du börjar bli sugen på att borra ett hål.
  • Dela med dig
   Hjälps vi åt att hela tiden göra våra prylar tillgängliga för andra, antingen genom försäljning eller genom uthyrning och utlåning, så ger vi våra medmänniskor bra alternativ till att köpa nytt. Så rensa ut hemma och ge dina prylar en andra chans.
  • Återvinn
   Har du prylar som inte går att sälja eller hyra ut? Återvinn dem! En återvunnen pryl är mycket bättre än en pryl som ligger och samlar damm, eftersom nya prylar då kan produceras av återvunnet material.
  • Ta hand om dina prylar
   För att våra prylar ska hålla länge krävs det att vi tar hand om dem. En pryl som har en lång livslängd kan fylla många människors behov och minskar behovet av att producera nya prylar. Du äger inte en pryl – du tar hand om den åt nästa ägare.
  • Välj kvalitet
   Om du behöver köpa en ny pryl, köp en pryl av ordentlig kvalitet som är producerad på ett miljövänligt och etiskt sätt. Gör den sedan tillgänglig för andra, så att andra i din närhet inte också behöver köpa den här prylen ny utan kan köpa den begagnad av dig eller hyra den.

  Företagens prylsvinn toppen av ett isberg
  Även företag måste börja ta ansvar för att minska prylsvinnet. Det räcker kanske inte att producera saker lite mer miljövänligt när hela affärsmodellen bygger på att sälja massa prylar som inte används. Där har både företag och konsumenter sitt ansvar. Företag är i många fall både producenter och inköpare av prylar. Hur stort ansvar har företag för att prylar de säljer faktiskt används? Hur kan man som företag se till att ens produkter inte blir prylsvinn? Många kallar sig hållbara företag men delar ändå ut gratisprylar i överflöd – fast de vet att det mesta hamnar i soporna. De senaste åren har vi sett en rad bra initiativ från företagsom gör upp med matsvinnet. Nu är det dags att göra detsamma med prylsvinnet!

  Alexandra Davidsson, Generalsekreterare, Medveten Konsumtion
  Pernilla Nissler, VD, Blocket
  Ola Degerfors, VD, Hygglo
  Stefan Öberg, VD, Tradera
  Lisa Book Taube, Hållbarhetschef, Sellpy
  Anna Villén, Kommunikatör, Sysav

  Vad händer med gratispennorna när den sista färjan lämnat Visby efter Almedalsveckan? Vi menar att både företag och privatkonsumenter måste börja ta ansvar för sitt prylsvinn. Vad kan du och ditt företag göra? Vad GÖR du och ditt företag? Kom och dela med dig av och lyssna på goda exempel! Vi inspirerar varandra. För att kunna minska prylsvinnet behöver vi vara fler som reflekterar över det och då är att prata med andra ett supertrevligt och bra sätt att sprida budskapet på. Vill du veta mer? Besök vårt seminarium i Almedalen hos Aktuell Hållbarhets Arena klockan 13 den 2 juli!

  Psst! Glöm inte att följa hashtaggen #prylsvinn i sociala medier för att ta del av vad som händer just nu!


   

   

   

  Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.