Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Vi måste återbygga grönare efter covid-19

  Foto: Chris McAndrew

  Som värd för FN:s nästa klimatkonferens vill Storbritannien höja de globala åtagandena för att sänka koldioxidutsläppen.” Det skriver Alok Sharma, Storbritanniens handelsminister och ordförande för COP26, på SMB Debatt.

  Vi står inför en vändpunkt för vår planet. Efter covid-19 planerar regeringar världen hur de kan återuppliva sina ekonomier. Besluten vi tar nu kommer avgöra om vi får en grönare och tryggare framtid för kommande generationer.

  Som värd för FN:s nästa klimatkonferens i november 2021 vill Storbritannien höja de globala åtagandena för att sänka koldioxidutsläppen och manar alla länder att investera i en grön återhämtning som tacklar klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald.

  Det första uppdraget som president för COP26 är förstås att se till att de multilaterala förhandlingarna går framåt. Parallelt vi vill också fokusera på handling inom fem nyckelområden: 

  1. Vi måste rena luften vi andas och stödja grönare transport. Storbritannien lägger 2 miljarder pund på att skapa en ny era för cyklister och fotgängare, har beställt 4,000 nya bussar med noll utsläpp och investerar 500 miljoner pund i ny infrastruktur för elektriska bilar.
  2. Övergången till en grönare energiframtid måste gå snabbare. En del av det är att göra det möjligt för alla att bo i ett grönt och energieffektivt hem. 
  3. Vi måste skydda vår natur. Vi kommer att investera 650 miljoner pund i projekt för att  plantera träd, rengöra floder och skapa nya grönområden.
  4. Vi måste bli bättre på att anpassa oss till extremt väder. Storbritannien investerar mer än 5 miljarder pund i att förbättra vår beredskap mot översvämningar. Genom FN arbetar vi också med Egypten för att leda en internationell koalition för en värld som är mer motståndskraftig mot klimatförändringar.
  5. Och för att knyta allt samman måste vi utnyttja kraften i våra finansiella system och frigöra tillväxt och gröna jobb. Förra året dubblerade vi vårt bidrag till internationell klimataktion till 11.6 miljarder pund och vi manar andra länder att göra detsamma.

  De här fem områdena är självklart viktiga för planetens hälsa. Men det blir också allt tydligare att en grön återhämtning även är bra för ekonomin. International Energy Agency uppskattar att det internationella samfundet kan skapa 9 miljoner nya gröna jobb genom att investera 1 biljon dollar i förnybar energi de nästa tre åren. 

  Vi vet att vind och solkraft är den billigaste källan ny energi för mer än två tredjedelar av världens befolkning. Och redan 2030 kommer de vara billigare än kol och gas nästan överallt.

  Storbritannien har bevisat att grön tillväxt är möjlig – vår ekonomi har växt 75 procent sedan 1990 medan våra utsläpp har sjunkit 43 procent.  

  Vi kommer samarbeta internationellt för att se till att de fem nyckelområdena är införlivade i hållbara återhämtningspaket i världens största länder. Tillsammans kan vi nu fortsätta en bättre och grönare återhämtning, med Parisavtalet och FN:s hållbara mål som vägledare.

  Inför COP26 måste vi förena oss bakom en rättvisare, grönare och mer motståndskraftig världsekonomi. Det står ingen tid att förlora.

  Alok Sharma, Storbritanniens handelsminister och ordförande för COP26 i Glasgow 2021


  Det här är en debattartikel publicerad på SMB Debatt. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.