Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Brist på klimat och miljö i vårbudgeten

  Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

  Coronakrisen överskuggar det mesta i regeringens vårändringsbudget. 1,6 av 45 miljarder kronor är öronmärkta för klimat och miljö.

  Pengarna som avsätts för klimat- och miljöåtgärder ska bland annat gå till kollektivtrafiken, solcellsstödet och klimatanpassning.

  Det är en alldeles för tunn satsning enligt Sveriges miljöorganisationer.

  Vårens budgetsatsningar matchar inte det planetära nödläge vi befinner oss i. Klimatpolitiska rådet konstaterade nyligen att bara tio procent av krisstöden använts för att uppnå klimatmålen. Trots krisinsikt i ord använder regeringen pengarna till att bevara de industrier och strukturer som skapat klimatkris och artutrotning istället för att genomföra den nödvändiga omställningen, säger Greenpeace Sverigechef Isabella Wronksi i ett pressmeddelande.

  Naturskyddsföreningen och WWF tycker båda att kollektivtrafiksatsningen är bra, men att det behövs betydligt mycket mer för grön omstart värd namnet. I Dagens Nyheter pekas utbyggd laddinfrastruktur och bättre skogshantering ut som nyckelfaktorer.

  Vi vill se en satsning på klimatsmart och naturnära skogsbruk, som omställningsstöd för hyggesfritt skogsbruk och ersättningar för ökad kolinlagring i skogen, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen till DN.

  Finansminister Magdalena Andersson menar att stora klimat- och miljöinvesteringar behövs, men att vårbudgeten är en fortsättning på de miljösatsningar som fanns i höstbudgeten.

  Det som kommer i en ändringsbudget är bara sådant som kan göras under innevarande år. Många investeringar kräver lite mer planering. Det vi gör i den här budgeten är att snabba på en del saker som redan är på gång, säger Magdalena Andersson till DN.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra