Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Eljättens storvinster från rysk fossil energi

  Majoriteten av Fortums intäkter kommer från fossila verksamheter i Ryssland. Det visar en granskning av energikoncernens intäkter som genomförts av SVT

  Fortum är med sina 2,5 miljoner kunder både Sveriges och Nordens största elhandelsbolag – med marknadslöftet Alltid 100% fossilfri el”. 

  På Fortums hemsida finns även fler gröna löften, bland annat detta:

  Hållbarhet – för en renare värld

  Vi arbetar för att driva på övergången till en renare morgondag. Det återspeglas i det ekono­miska, sociala och miljö­mässiga ansvar som vi tar i våra verksam­heter.

  Samtidigt visar SVT:s granskning att koncernen föregåeende år handlade gas värt cirka 600 miljarder kronor genom dotterbolaget Uniper, varv merparten av gasen kom från Ryssland.

  Dessutom framgår det av granskningen att eljätten satsar hårt på fossilt då 60 procent av koncernens elproduktion under år 2021 kom från rysk och europeisk gas och kol. Deras värmeproduktion i Europa och Ryssland uppgick till omkring 90 procent fossilt.

  Det är missvisande och oärligt att marknadsföra sig som grön och fossilfri när företagets portfölj till 60 procent är fossil, säger Lina Bertling Tjernberg, ingenjör och professor i elkraftnät på KTH, till SVT

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!