EU-kommitté röstar ja till fossilgas
Europaparlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) har röstat för att EU ska fortsätta stödja fossilgas fram till slutet av 2027 med det enda kravet att energin blandas med en ospecificerad mängd väte.
Fossilgas, eller naturgas som det också kallas, är en vanlig energikälla eftersom tillgången är stor i världen. Gasen återfinns exempelvis i Ryssland, Iran, Algeriet och Nordsjön. Ungefär 25 procent av EU:s energiförsörjning kommer från fossilgas.
Fossilgasen målas ibland upp som ett övergångsbränsle i klimatomställningen, eftersom gasblandningen släpper ut 25 procent mindre koldioxid jämfört med olja och 40 procent mindre jämfört med kol. Men utöver den koldioxid som genereras släpper fossilgasen dessutom ut stora mängder metan som påverkar klimatet ungefär 25 gånger mer än koldioxid. Enligt den senaste IPCC rapporten är metanutsläppen en av de främsta drivkrafterna bakom de extremväder som allt oftare drabbar oss.
Trots det har nu en viktig EU-kommitté röstat för att förlänga möjligheten att subventionera ledningar för fossilgas i EU till 2027, rapporterar The Guardian. Dessutom röstade samma kommitté för att fossilgasprojekt, till exempel rörledningar och lagringsanläggningar, ska vara berättigade till en särskild status, ”projekt av gemensamt intresse”, som kan hjälpa dem att bli godkända.
Enligt organisationen Global Witness beräknas mellan 50 och 70 europeiska naturgasprojekt kunna få den statusen. Statusen kan i sin tur bidra till att projekten får finansiering och blir undantagna från EU:s konkurrensregler.
Med accelererande klimatförändringar är det oroande att EU ger fortsatt gräddfil åt fossila bränslen. Bakom beslutet finns starka krafter som som jobbar för att motarbeta EU:s klimatinitiativ. Lobbyister jobbar, helt i motsats till forskares rekommendationer, sedan många år flitigt med att övertala EU:s makthavare till fortsatt fossilanvändande. I somras avslöjades exempelvis att några av världens största fossilbolag försökt få Storbritanniens regering att ge sitt stöd till fossilgas under det kommande klimattoppmötet COP26.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till