Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Europas flyg kräver 140 miljarder i stöd – utan miljökrav

  flyg Foto: Pexels

  Över hela kontinenten förbereds gigantiska statliga räddningspaket till flygindustrin. Det sker helt utan motkrav på omställning och utsläppsminskningar.

  För att rädda sina krisande bolag vill den europeiska flygindustrin få statliga direktstöd om hisnande 12,8 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 140 miljarder svenska kronor. Det visar data som Greenpeace, Transport & Environment, och Carbon Market Watch publicerade under onsdagen.

  Flygandet har gått ner dramatiskt de senaste månaderna, som en följd av coronaviruset. I Sverige har antalet resenärer minskat med 97 procent. Bedömare menar att viruset kommer få långsiktiga konsekvenser för flygindustrin.

  Flygets kris borde vara ett utmärkt tillfälle för att ställa om en i grunden ohållbar bransch. Hittills har dock inga bindande miljökrav över huvud taget införts för flygbolagen, enligt granskningen.

  Flygbolagen tjänar på gigantiska skattelättnader och gratis utsläppsrätter på EU:s koldioxidmarknad. Det har gett dem stor ekonomisk vinst, men nu vill de att skattebetalarna ska axla deras förluster. Utsläppen från flygen lär öka igen så fort pandemin är över, och tills dess måste luftfartsindustrin börja betala för klimatskadan den orsakar, säger Gilles Dufrasne från Carbon Market Watch i ett pressmeddelande.

  Om flygbolagen räddas av skattepengarna lär utsläppen återgå till business as usual så snart pandemin är under kontroll. Det är dags att regeringar slutar kasta pengar på en stor utsläppsbransch utan att förvänta sig något i gengäld.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.