Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Går årets dumhet till Deutsche Bahn?

  Greta Thunberg postar en bild från ett tåg. Därifrån eskalerar det snabbt.

  Greta Thunberg är på väg hem från klimattoppmötet i Madrid, och som vanligt reser hon via tåg. På sin Twitter postar hon en bild från när hon sitter på tåggolvet, och skriver att hon äntligen är på väg hem.

  Inget konstigt, kan man tycka. Men Deutsche Bahn väljer att svara tonåringen med en tweet som fullkomligt övermatat trollen.

  ”Kära #Greta, tack för att du stöttar oss järnvägsarbetare i kampen mot klimatförändringar! Vi var glada över att du var med oss på ICE 74 på lördagen. Och med 100 procent grön el.

  Det hade varit ännu trevligare om du också hade rapporterat hur vänligt och kompetent du blev bemött av vårt team på din plats i första klass. #Greta”, skriver järnvägsoperatören på tyska.

  Om man följt Greta vet man att konspirationsteorier och hat följer henne vart hon än går. På grund av Deutsche Bahn har Greta Thunbergs tågtweet i skrivande stund snart fått 12 000 kommentarer, där många är hatiska. Där kan man redan ana att den fabricerade historien om att Greta fotades på golvet trots sin biljett i första klass nu aldrig kommer att dö.

  På grund av stormen blev hon tvungen att gå ut och förklara att hon satt på golvet då ett tåg hade tagits ur trafik, och att det självklart inte var något problem för henne.

  Men konspirationsteoretikerna slutar inte för att Greta påstår något, då de gärna tror att bilden är ett montage skapat av hennes PR-team.

  Nu har journalister på DN som reste samma tåg som Greta gått ut och bekräftat hennes historia – något som Deutsche Bahn ännu valt att inte göra. Sedan järnvägsoperatörens tweet har det snart gått 1,5 dygn av tystnad, där hatiska kommentarer mot Greta fortsätter att strömma in. SMB har också försökt nå presstalespersonerna för DB utan resultat.

  Först och främst borde en järnvägsoperatör fråga sig varför en person med förstaklassbiljett sitter på golvet. Om de istället känner sig kränkta av en golvsittarbild borde de ta ett djupt professionellt andetag innan de skickar iväg en ogenomtänkt tweet.

  Om de misslyckas, och i sin irritation av misstag hänger ut en person så att hon möts av konspirationsteorier och hat, borde de snabbt gå ut och försöka minimera skadan. Det är det minsta de kan göra.

  Inget av detta har Deutsche Bahn lyckats med – trots allt som Greta Thunberg gjort för att lyfta tågresandet.

  Greta har varit en av tågvärldens främsta förespråkare. Tillsammans med andra organisationer har hon lyft och stöttat hållbart resande med en sådan succé att järnvägsoperatörer runt om i Europa nu storsatsar för att möta den ökade efterfrågan. 2018 spred sig ”the swedish flygskam” över världen samtidigt som försäljningen av Interrailbiljetter i Sverige ökade med 45 procent.

  Den nya efterfrågan har lett till att Snälltåget nu ökar nattågen Malmö-Berlin med 150 procent, medan SJ samtidigt satsar på nya platser och bättre anslutningar till Europa.

  Greta, som sitter på golvet utan att klaga och dessutom ser trängseln som positiv då den tyder på ökad efterfrågan, borde verkligen hyllas som en hjälte av Deutsche Bahn. Alltså totala motsatsen till vad som hänt här.

  På SMB har vi lyckats samla många dumheter under året, men i slutspurten kan järnvägsoperatören ha ryckt in och knipit förstaplatsen för årets dumhet.

  Läs alla våra dumheter och bedöm själv här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.