Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Julhandeln 5 gånger större än miljöbudgeten

  Trots pandemin slog förra årets julshopping rekord med 82 miljarder. I år väntas vi handla ännu mer. Totalt julshoppar vi upp Sveriges totala årsbudget för att åtgärda miljökriserna – flera gånger om – på bara en månad.

  86,7 miljarder kronor. Så mycket spår HUI Research att svenskarna kommer handla för under december månad. Det motsvarar 8330 kronor per person. Samtidigt slår julens stora konsumtionsfokus hårt mot miljö och klimat. En brittisk studie visade exempelvis att tre dagars julfirande kan resultera i hela 650 kilo koldioxidutsläpp. 

  Tillväxten i julhandeln följer ungefär samma kurva som världens återkommande värmerekord – sedan 1996 har julhandeln haft rekordförsäljning varenda år, med undantag för en liten dipp 2012.

  För att sätta siffrorna i perspektiv kan man jämföra med Sveriges miljöbudget. Efter nedskärningarna i M/KD/SD-budgeten landar anslagen till landets miljö- och klimatomställning på cirka 18 miljarder. Det motsvarar ungefär en femtedel av julshoppingen.

  Det räcker alltså med en enda julvecka för att svenskarna ska spendera lika stora summor som hela Sveriges årsbudget för miljöåtgärder.

  Samtidigt pekar både Klimatpolitiska rådet och Naturvårdsverket på att Sverige behöver satsa mycket mer resurser för att ha någon som helst chans att klara våra klimat- och miljömål. Den nuvarande miljöbudgeten räcker inte på långa vägar. Med dessa siffror i bagaget är det knappast nya rekord i julhandeln vi borde satsa på.


  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!