Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ännu ett shoppingcenter på bilängds avstånd – mitt i en av Sveriges sista nyckelbiotoper. Värmlands Fältbiologer och Fridays for Future säger stopp till kommunens avverkningsplaner.

  SMB har tidigare i veckan skrivit om ”En rättsprocess som ger hopp om ett mer hållbart skogsbruk” där föreningen Rädda Skogen överklagade flera skogsavverkningar med Århuskonventionen som grundprincip. Nu har ännu Värmlands Fältbiologer och Fridays for Future startat en namninsamling för att rädda den artrika skogen vid Månsberget utanför Karlstad.

  Karlstads kommunfullmäktige har godkänt avverkningen trots att miljönämnden har sagt nej, inte bara en utan två gånger.

  En stor del av skogen har så höga naturvärden att den klassats som nyckelbiotop enligt en inventering av skogsstyrelsen 2017 och trädens genomsnittsålder beräknas vara 175 år. Bara två procent av den produktiva skogsmarken i landet idag är klassad som nyckelbiotop.

  Flera studier visar att minskad biologisk mångfald gör naturen mindre resilient, med färre pollinerare och naturliga fiender till skadedjuren. Nyckelbiotoper som vid skogen Månsberget har med andra ord inte bara ett högt naturvärde i sig, utan skapar ekosystemstjänster som hela skogsbruket drar nytta av.

  Det är dessutom väldigt tveksamt om Karlstad ens behöver ett nytt shoppingcenter. Så nyligen som 2018 stängde handeln i Gallerian Valvet ner eftersom de länge kämpat med lönsamhetsproblem och låga besökarsiffror.

  Dessutom beräknas det nya handelsområdet på Månsberget orsaka många tusen extra bilresor per dygn. Det innebär mer luftföroreningar och ökad klimatpåverkan. SMB har tidigare i veckan skrivit om hur världens länders individuella klimatmål tillsammans beräknas leda till 0,5 procents utsläppsminskning 2030 – långt ifrån de 45 procent forskarvärlden menar är nödvändigt. Mer bilresor är det sista vi behöver.


  Om du vill vara med och rädda den artrika skogen vid Månsberget hittar du namninsamlingen här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!