Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  KD: Skrota krav på mer förnybart och sänk dieselpriset

  Kristdemokraterna vill göra diesel billigare genom att bland annat halvera reduktionsplikten. Förslagen sänker dieselpriset med 3,50 per liter vilket leder till att andelen fossilt bränsle i fordonsflottan skulle öka och därmed även hota Sveriges klimatmål.

  Det var på torsdagen som KD-ledaren Ebba Busch presenterade förslaget på partiets hemsida och på Twitter. ”Sverige har nått en ohållbar situation” säger hon till Aftonbladet, och pekar på att barnfamiljer och landsbygdsbor drabbas för hårt av det höga priset.

  Till och med drivmedelsbolag – som knappast är kända för att vurma för klimatet – är kritiska. ”En kovändning kring reduktionsplikten är extremt skadligt för omställningen”, skriver Preems presschef på Twitter.

  KD lägger dock även in ett parallellt förslag som till skillnad från dieselutspelet har en klimatprofil: man föreslår en klimatbonus på 45 000 kronor till de som köper en begagnad elbil och samtidigt byter in sin bensin- eller dieselbil. KD vill även anslå 1,5 miljarder till laddstationer för elbilar på landsbygden.

  Med dieselförslaget sällar sig emellertid KD ännu tydligare till M:s och SD:s försök att göra fossila bränslen billigare. SMB har rapporterat om att de tre partierna kapade bensinskatten med 50 öre per liter, en åtgärd som kostar flera miljarder och döms ut av klimatforskare som både ”teknikpessimistiskt” och ”farligt”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.