Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Grova klimatmotsägelser i M/KD/SD-budget

  Foto: Axel Adolfsson/Moderaterna /

  ”Utsläppsminskningar behöver påskyndas kraftigt” och ”låt förorenaren betala” skriver M, KD och SD i sitt nya budgetförslag. Men redan i stycket intill beskriver partierna hur de vill sänka bensinskatten.

  De tre högerpartierna har enats om ett motförslag till regeringens budget.

  Under rubriken Klimat och energi i det gemensamma pressmeddelandet står att läsa: ”klimatomställningen är en av vår tids viktigaste frågor att lösa. Utsläppsminskningarna behöver påskyndas kraftigt om klimatmålen ska kunna nås”. M, KD och SD skriver vidare att ”förorenaren ska betala för sin miljöpåverkan samtidigt som förnybar och miljövänlig teknik kan växa fram. På så sätt ger våra åtgärder största möjliga resultat för miljön.”

  Men det krävs ingen lång läsning för att inse att de klimatvänliga uttalandena knappast rimmar med de politiska förslagen. Redan i nästföljande avsnitt beskriver partierna hur de vill sänka skatten på bensin och diesel med 50 öre från och med 2022.

  Svenskarna betalar idag rekordlite vid tankning, trots att priset vid pumpen har ökat. Jämfört med för 20 år sedan går 35 procent mindre av hushållens inkomster till drivmedel, samtidigt som vi kör mycket mer.

  Energiskatten på fossila drivmedel är ett av statens viktigaste styrmedel för att minska Sveriges koldioxidutsläpp. Konjunkturinstitutet, som Moderaterna annars gärna hänvisar till, har pekat ut just bensinskatten som ett av de mest effektiva sätten att få ner utsläppen.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur Moderaterna trots utspel om att de är ”Sveriges nya miljöparti” vill göra fossila utsläpp billigare. Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hamnar även de sist i rankningar över partiernas miljöpolitik.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.