Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Gruvbolagen använder allt tuffare ton mot länsstyrelsen, rapporterar SVT Norrbotten. Nu avsätter regeringen Norrbottens länsråd från sin post, mitt i den infekterade debatten om gruvan i Gállok.

  Länsstyrelsen kritiseras av gruvbolagen för långdragna processer och för att prioritera miljö framför tillväxt. Länsstyrelsen – som i praktiken är statens förlängda arm – ser bland annat till att miljölagstiftningen följs.

  Nu vittnar anställda om hårdare ton från gruvindustrin, bland annat mot länsrådet Johan Antti.

  Det har blivit en personfixering under senare tid med kampanjer mot enskilda tjänstemän, säger tillståndshandläggaren David Berggård till SVT Norrbotten.

  Länsrådet tillsätts av regeringen och leder, som landshövdningens närmaste man, det dagliga arbetet på myndigheten. Johan Antti har jobbat för länsstyrelsen i 13 år och varit den som kommunicerat beslut om gruvnäringen utåt.

  Nu tvingar finansdepartementet honom att sluta, bara två månader efter att den nya socialdemokratiska regeringen börjat sätta spinn på gruvsatsningarna. Regeringen säger inte varför, med hänvisning till att de inte kommenterar personalärenden.

  Samtidigt fortsätter gruvbolagens inflytande växa.  Bland annat är tre tidigare ministrar från både S och M nu styrelseordföranden för olika gruvbolag. Lobbyingen riktas ofta mot att påverka länsstyrelse och regering.

  Det är kanske ett tecken på att många av de här gruvbolagen har sett att det är viktigt med politiska kontakter, säger näringsminister Karl Petter Thorwaldsson till SVT.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.