Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Möbeljätten skär sönder och dumpar osålda möbler

  Foto: Todd Carpenter - Pexels

  Jysk hävdar att de kämpar för att begränsa varukedjans negativa klimateffekter, samtidigt som de förstör och slänger reklamerade produkter.

  Blandat med matrester i containrarna utanför Jysks butiker går det att hitta sönderskurna möbler som kasserats då de har bedömts osäljbara, enligt granskning av Expressen. Det påminner om den svenska kedjan Skopunkten, som också skär sönder sina skoprodukter innan de kastas i soporna för att brännas upp, vilket visades i en granskning tidigare i år.

  De varor som bedöms obrukbara ”markeras” på det sättet för att företaget inte ska anklagas för bedrägeri, då det finns risk för att de kastade möblerna stjäls och sen kommer tillbaka som reklamationer, enligt Sandra Martinsson, kommunikationsansvarig på Jysk.

  Sandra Martinsson fortsätter genom att säga att materialet i de obrukbara möblerna sorteras och skickas till återvinning, trots att de granskade produkterna var slängda i brännbart-containrar. Hur de har hamnat där kan hon inte svara på, i intervjun med Expressen.

  Enligt Oksana Mont, professor på Internationella miljöinstitutet i Lund och expert på cirkulär ekonomi, har möbelbranschen hamnat mellan stolarna när det gäller återvinning.

  I många andra branscher, exempelvis elektronikbranschen, finns det en standard och krav på återvinning. Men möbler har inte varit i fokus, säger hon.

  Miljöminister Isabella Lövin (MP) är starkt kritisk till butikernas systematiska svinn.

  Att i stor omfattning förstöra och slänga kläder, möbler, livsmedel eller annat i stället för att sälja dem billigare eller skänka dem till välgörenhet, visar på ett ohållbart sätt att se på våra resurser. Det är för billigt att producera nytt och det finns inte heller riktigt ett incitament att tillverka varor med en lång livslängd, säger Lövin till Expressen.

  Trots det har regeringen inga planer på att ändra svensk lagstiftning kring svinnet, utan inväntar istället en lösning på EU-nivå innan det görs lagändringar nationellt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra