Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Moderaterna vill försvåra bildandet av naturreservat och riksintressen

  Foto: Skogsfrun

  Sedan 1999 har kommunerna haft rätt att bilda egna naturreservat. Detta vill Moderaterna ändra på, eftersom de menar att kommunerna kan smita ifrån sitt byggansvar genom att skydda värdefull natur. Moderaterna vill också se över de så kallade riksintressena, det vill säga områden som är av särskilt värde för samhället.

  Låt inte alla tänkbara riksintressen alltid så i vägen för bostadsintressen, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson till Dagens Nyheter.

  Riksintressena kan ha som syfte att bevara, som i fallen med riksintresse för naturvård och kulturmiljövård. De kan också vara exploaterande, till exempel för vindkraft, gruvdrift och transporter. Riksintressena förvaltas av olika expertmyndigheter, men samordnas av Boverket. Meningen är att det speciella värdet ska tas i beaktning vid planer på förändrad markanvändning, oavsett om det handlar om att nybyggnation eller om utökat naturskydd.

  Det är länsstyrelserna som i dialog med kommunerna föreslår områden av riksintresse. Därför tas naturligtvis också bostadsbyggande med i beräkningen. Riksintressena regleras i miljöbalken, men utgör inte något oinskränkbart skydd. Istället är syftet alltså att det ska finnas kunskap om områdets värde, och att denna kunskap ska finnas med i olika politiska beslutsprocesser. Riksintressena kan krocka med varandra, och i så fall görs en avvägning mellan de olika samhälliga behoven i fråga. Att riksintressena anses vara ett hinder i bostadsbyggandet beror därför främst på okunskap, eftersom dessa ska ta hänsyn till bostadsbehovet.

  Enligt en statlig utredning från 2014 är riksintressena inte ett avgörande problem för byggandet av nya bostäder. Istället är det det framför allt de höga byggpriserna och andra ekonomiska faktorer som håller produktionstakten nere.

  Enligt Boverket kommer det att behöva byggas 700.000 bostäder fram till 2025. Bostadsfrågan har därför snabbt seglat upp på den politiska dagordningen. Ronny Fors på Naturskyddsföreningen i Stockholm menar att det behövs fler naturreservat och inte färre. Istället bör bostäder byggas på redan exploaterad mark:

  – En del säger att den exploaterade marken håller på att ta slut och det är väl inte riktigt sant tror jag. En viktig sak är hur mycket plats bilen ska få ta i Stockholm i framtiden, säger Fors i en intervju med Sveriges Radio.

  Bilen är fortfarande av stor betydelse när det planeras nya bostadsområden. Genom att bygga för cykel och kollektivtrafik istället så frigörs stora parkeringsytor som istället kan användas för bostäder.

  Den som är nyfiken på var olika skyddade områden i Sverige ligger, samt hur de överlappar varandra, kan med fördel använda Naturvårdsverkets öppna kartverktyget Skyddad Natur.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra