Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Tusenlappar till alla bilister och statligt stöd till konsumtion av fossila drivmedel. Det är regeringens svar på de stigande bränslepriserna – trots kritik om att subventionerna både spär på ohållbara vanor och gynnar Rysslands krigskassa.

  Den senaste tiden har priserna stigit på bensin och diesel som en effekt av Ukrainakriget. Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade idag ett antal åtgärder på energi- och transportområdet för att mildra effekterna på svenskarnas hushållskassa.

  1. Sänkt skatt på bensin och diesel
   Regeringen vill sänka energiskatten på fossila drivmedel till EU:s miniminivå mellan juni och oktober 2022. Det innebär att priset på bensin och diesel vid pump blir drygt 1,30 kronor lägre per liter, utöver den redan beslutade skattesänkningen med 50 öre som M, KD och SD fick med i höstens budget. Totalt innebär det 3,7 miljarder i förlorade skatteintäkter.
  2. Tusen kronor i direktbidrag till alla bilägare
   Alla privatpersoner som äger en bil får tusen kronor i klumpsumma av staten. Ytterligare subventioner utgår till bilägare i gles- eller landsbygd. Kostnad: 4 miljarder.
  3. Förlängda subventioner för elanvändning
   Regeringen förlänger de tidigare bidragen för elkonsumtion i mellersta och södra Sverige.
  4. Fryst reduktionsplikt
   Med reduktionsplikten behöver drivmedelsleverantörer årligen blanda in mer och mer biobränsle i tanken. Nu vill regeringen pausa höjningen till 2023 och dessutom se över om reduktionsnivåerna för kommande år ”behöver justeras”.
  5. Lägre bensin- och dieselskatt även 2023
   Den årliga BNP-omräkningen av skattesatserna på diesel och bensin pausades för 2021 och 2022, vilket även föreslås att göras nästa år.
  6. Fylld elbilskassa
   Årets pott för så kallade klimatbonusbilar tog slut redan i januari. Nu skjuter regeringen till 3,9 miljarder för att fler ska kunna köpa elbil.
  7. Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer
   Tillfälligt under juli-december.
  8. Reformerat reseavdrag
   Det redan aviserade omarbetade reseavdraget blir både teknikneutralt och avståndsbaserat. Det ska göra att fler transportmedel än bara bilen gynnas, vilket är fallet idag.

  ”Ett skämt”

  Många har reagerat på att den största delen av stödpaketet – listans första fem åtgärder – syftar till att fortsätta energikonsumtionen precis som vanligt, snarare än att fokusera på ransonering, effektivisering och beteendeförändringar som minskar fossil- och bilberoendet.

  Kritik har också riktats mot att regeringen väljer att stötta alla bilägare – oavsett inkomstnivå och geografisk hemvist – istället för att fokusera på hushåll med tuffare ekonomisk läge eller stötta transportmedel som , som till exempel kollektivtrafik.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.