Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Regeringen ger grönt ljus till den kritiserade järnmalmsgruvan utanför Jokkmokk.

  ”Detta är ett historiskt beslut”, sa näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på presskonferensen.

  Bolaget Beowulf Mining får nu ett så kallat koncessionstillstånd för den omtvistade gruvan i Gállok (Kallak) utanför Jokkmokk. Efter många år av protester från miljöaktivister och samer låg frågan länge orörd på regeringens bord, men när den socialdemokratiska regeringen tillträdde i höstas utropade näringsministern direkt att han ”älskar gruvor”.

  Gallókgruvan har fått nej från länsstyrelsen, och FN-organet Unesco har uttryckt oro över att gruvan skulle vara för nära världsarvsområdet Laponia. Gruvan skulle påverka både vatten, skog och rennäring i området.

  Enligt Thorwaldsson kommer krav ställas för att minska påverkan på rennäringen. Längre fram i processen kommer också en miljöprövning göras.

  Ett argument från regeringens sida är att gruvan behövs för fossilfritt stål. Men det håller inte enligt Naturskyddsföreningen:

  Eftersom det inte är någon brist på järn tycker vi det är ett dåligt argument. Man gömmer sig bakom en omställning för att bryta järnmalm. Företaget drivs av ett vinstintresse och kommunen hoppas på fler arbetstillfällen, såklart, säger ordförande Karin Lexén till DN.

  Naturvårdsverket har tidigare varnat för att omställningen i svensk gruvindustri går alldeles för långsamt för att klara klimatmålen.

  Förra veckan avslöjade Aftonbladet att Beowulf Mining har kopplingar till ett skatteparadis och saknar finansiering för att driva gruvan. Ett flertal lobbyister har arbetat för att få igenom tillståndet hos regeringen. Beowulf Minings ordförande, tidigare M-ministern Sven-Otto Littorin, svarade med att anklaga Aftonbladets reporter för att vara partisk på grund av samisk bakgrund.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.