Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  SD vill minska anslagen till klimat och miljö – med åtta miljarder kronor

  Foto: Per Pettersson (CC By 2.0)

  För några dagar sedan skrev vi på SMB om hur Sverigedemokratena vill reducera anslaget till SMHI med 11 miljoner eftersom de tycker att myndigheten bedriver vad dom kallar, ”tendensiös opinionsbildning”. Nu rapporterar Aftonbladet hur partiet vill också sänka anslagen till klimat och miljö med nästan 8 miljarder på fyra år och fortsätter förneka allvaret i klimatförändringarna. 
  Tidigare har Supermiljöbloggen rapporterat att Sverigedemokraterna vill sänka miljöanslagen med 2,8 miljarder. Nu tar partiet ett extra stort steg i önskan att nedrusta klimat och miljöarbetet. Martin Kinnunen säger till tidningen att han är kritisk till målet att minska de svenska utsläppen och menar att det är kostsamt och inte kommer att gynna svenska jobb och tillväxt.
  Samtidigt som Kinnunen menar att det är ogynnsamt för svenskt företags klimat så manar flera stora företag till mer politisk aktion.
  Att det skulle vara alltför kostsamt att minska utsläppen är också högst ifrågasatt. Snarare pekar vetenskapen i motsatt riktning; att inte ställa om kan medföra stora samhällskostnader i framtiden. Enligt Sternrapporten kan kostnaderna per år, nu och för all framtid, motsvara minst en femprocentig förlust av världens BNP, skriver Naturvårdsverket i sin sammanfattning av rapporten.
  I intervjun till aftonbladet fortsätter Kinnunen med klimatförnekande argument som han försvarar med att vetenskapen är osäker och refererar till kungliga vetenskapsakademiens utlåtande om klimatförändringar.

  Det låter väldigt annorlunda[jmf Johan Rockström] om man läser Kungliga vetenskapsakademiens utlåtande. Man får ofta intrycket att alla tycker likadant, men det har nog blivit en smal korridor kring vad man får tycka i den här frågan. Vi från SD förnekar inte att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan, men vi säger att vi inte vet i vilken utsträckning det gör det, skriver Aftonblandet.

  Denna ”smala korridoren” av ”tyckande” består bland annat av IPCC:s vetenskapliga rapporter som skrivs och granskas av hundratals experter från olika discipliner.

  Arktis inte ett problem och klimatförändringar kan drabba ”vissa”

  Kinnunen är inte heller särskilt oroad över situationen i Arktis, med extrema temperaturhöjningarna, smältning av isarna och den dramatiska förändring som forskare nu varnar för

  Ligger det på fyra[temperaturökningen] så får det mer dramatiska konsekvenser för vissa. Det bör man försöka motverka, bland annat genom att ha en bra politik för att hantera mer extrema väder. Däremot blir jag inte orolig för enskilda väderhändelser, som att det är varmare än normalt under en vecka på Arktis ett år. Det är ju inte mer dramatiskt att det var det nu än att det var det under en vecka på 70-talet, säger Kinnunen till Aftonbladet.

  Det är högst motsägelsefullt hur SD vill koncentrera på extremväder men samtidigt förnekar den utveckling som sker i Arktis. När isen smälter i Arktis och ersätts av mörkare hav, påverkar det reflektionsförmågan och gör att mer strålning stannar kvar inne i atmosfären, vilket leder till högre temperaturer. Dessutom kan jetströmmarna förändras när isen smälter, vilket kan ha samband med mer extremväder, skriver The Guardian och Greenpeace.
  Läs mer om situationen i Arktis
  Rekordlite is, rekordtidig avsmältning och tinande permafrost i Arktis
  Mindre is borde leda till mer handling
  Havsisen rekordlåg i Arktis

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra