Skogsstyrelsen bedriver tillsyn utan att besöka skogen
En granskning av Skogsstyrelsen, genomförd av DN, indikerar att myndighetens viktigaste uppgift riskerar att inte genomföras ordentligt. Antalet anmälda skogsavverkningar som inspekteras fysiskt sjunker kraftigt, trots att det utan sådana besök kan vara svårt att veta vilka arter som finns i ett skogsområde.
Förra året anmäldes 65 000 (!) planerade skogsavverkningar till Skogsstyrelsen, myndigheten som ansvarar för att företag och andra skogsägare följer lagstiftningen när dessa skogar avverkas. Nästan samtliga anmälda avverkningar fick grönt ljus.
Enligt skogsvårdslagen, och Skogsstyrelsens föreskrifter, ska skogsägare ta hänsyn till känslig natur och till rennäringen. Tyvärr fungerar det uppenbarligen dåligt när, enligt ArtDatabanken, väldigt många arter är hotade av just det moderna skogsbruket.
Skogsstyrelsen beskriver själva att tillsyn av skogsbruk är en av de viktigaste arbetsupogifterna för myndigheten och att den ska säkerställa att skogsvårdslagen och miljöbalken följs.
I arbetet för att nå målen med ett uthålligt skogsbruk har regeringen pekat ut tillsyn som en av de viktigaste arbetsuppgifterna för Skogsstyrelsen. […] Tillsyn innebär att vi bevakar att skogsvårdslagen följs och även de delar av miljöbalken som rör skogsbruksåtgärder. Vi kontrollerar också att reglerna i timmerförordningen och virkesmätningslagen följs, finns att läsa på Skogsstyrelsens hemsida.
Förvånande är då att DN kunnat avslöja att allt större andel av skogsavverkningar i Sverige sker utan att någon inspektör från Skogsstyrelsen alls besökt skogsmarken. Antalet fältbesök har minskat stadigt, från en redan låg grad av 9 procent fältbesök 2011, till färre än en procent fältbesök förra året.
En av de runt 200 handläggare som jobbar för Skogsstyrelsen runt om i landet ger DN en kommentar kring det här.
De flesta anmälningar rullar igenom systemet ganska fort. Vi försöker prioritera vilka vi besöker. Det bygger mycket på vår skogspolitik – frihet under ansvar. Min bild är att skogsbolagen vill göra rätt, säger Åsa Lundberg, ansvarig för utveckling av tillsynen hos Skogsstyrelsen, till DN.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, som tidigare var skogschef för Sveaskog, hänvisar dock inte direkt till prioriteringar eller bolagens egna ansvar, utan istället till ny teknik.
Vi använder allt mer digitalt bildmaterial som blir bättre och bättre och som möjliggör att mer jobb går att göra inomhus bakom datorn, säger Herman Sundqvist till DN.
När emellertid DN frågar Sundqvist om det finns något man bara kan upptäcka om man är fysiskt på plats blir svaret ja. Enligt honom är bland annat förekomsten av olika små arter sådant som kan vara svårt att uppräcka utan fysiska besök. Svaret övergår sedan till att handla om prioriteringar och att det finns en förväntan om en ständig effektivisering hos myndigheten.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till