Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Spår av bekämpningsmedel i Krav-märkta växtnäringar

  Sen i våras har hobbyodlare larmat om att plantor skadats efter att ha använt växtnäring. I undersökningar utförda av Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) och Krav visade det sig att flera växtnäringsprodukter innehåller bekämpningsmedel.

  FOR har samlat in över 130 skaderapporter från medlemmar, där majoriteten bedöms kunna bero på skador från bekämpningsmedel. Enligt organisationen är det tydligt att skadorna beror på växtnäringarna, då de gett mycket specifika symptom, särskilt på tomater.

  Man kan se att bladstjälkarna är förvridna och har skruvat på sig och det finns väldiga missbildningar på bladen, säger Ulf Nilsson som är trädgårdsrådgivare på FOR och tidigare forskat om växtskydd till SVT Nyheter.

  Nilsson hävdar att ogräsmedlen även hämmar tillväxten och har negativ påverkan på skörden.

  En odlare skrev att hon kastat 65 tomatplantor. Och de som jag har pratat med som har sparat sina har fått kraftigt försenad blomning och liten skörd, säger Nilsson.

  Flera av de växtnäringar som analyserats i labb och bekräftats innehålla bekämpningsmedel är kravmärkta, något som upprört många odlare.

  Att du kan ha ett Kravmärke på en produkt där en eller alla ingredienser är konventionellt odlade? Det är ju fullständigt obegripligt! Vi visste inte om det här, säger fritidsodlaren Lena Israelsson till SVT nyheter.

  FOR och dess medlemmar kräver nu ökad tydlighet från Krav kring vad märkningen innebär, och att de testade produkterna ska tas bort från marknaden.

  Krav menar att ansvaret ligger hos tillverkarna att säkra produkterna, och betonar att de funna halterna av ogräsmedel ligger inom gränserna för vad som är tryggt för människor och djur att få i sig. Då det dessutom är lagligt att tillverka näring för ekologisk odling av konventionella jordbruksråvaror, är det svårt att stoppa försäljning av produkterna. Emellertid utreder Krav om de kan skapa regler som utesluter risken för bekämpningsmedel i växtnäringsprodukter i framtiden.

  Vi kommer också ställa oss frågan om vi överhuvudtaget ska sätta kravmärkning på de här produkterna om vi inte kan garantera det, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!