Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  SVT publicerar klimatförnekare samma dag som klimatstrejk

  På SVT Opinion lät mediehuset under fredagen publicera en debattartikel skriven av rena klimatförnekare. I ytterligare ett debattinlägg menas att Sverige inte har något ansvar för att minska sina utsläpp och att klimatstrejkarna har en dold agenda. 

  Samma dag som över 1 miljon ungdomar gick ut på gatorna i över 100 länder för att kräva handling mot den pågående klimatkrisen, valde Sveriges Television att ge utrymme åt rena klimatförnekare.

  Inför de stundande rekordstrejkerna under fredagen gick hundratals forskare ut på SVT Opinion och menade att ungdomarna har helt rätt om krisläget. Kort därefter valde dock SVT att publicera ett debattinlägg av de två klimatförnekarna Elsa Widding och Erik Lundqvist.

  Elsa Widding är skribent på klimatförnekande och klimatförvillande Stockholmsinitiativet, som 2010 utnämndes till ”årets förvillare” av  forskningsnätverket och föreningen Vetenskap och Folkbildning. Motiveringen löd:

  Stockholmsinitiativet ägnar sig huvudsakligen åt att förneka det vetenskapliga kunskapsläget inom klimatforskningen, presentera hemmasnickrade och ofta självmotsägande teorier om hur klimatet ”egentligen” fungerar, sprida konspirationsteorier, samt förmedla obekräftade rykten och ogrundade anklagelser mot klimatforskare.

  Budskapet i debattartikeln var det samma som på Stockholmsinitiativets egen propagandasida ”Klimatupplysning”. Man menar att den allmänna beskrivningen av jordens uppvärmning är överdriven. Debattörerna ifrågasätter starkt IPCC och att det råder konsensus bland klimatforskare om att människan orsakar den globala uppvärmningen. Istället vore det enligt debattörerna farligt att göra kraftiga utsläppsminskningar.

  Samma dag gav SVT även utrymme åt som klankar ner på de skolstrejkande ungdomarna och menar att miljörörelsen ”utnyttjar klimatdebatten för egen vinnings skull”. Hon tycker också att alla utsläppsminskningar i Sverige är meningslösa. Det handlar alltså inte riktigt om ren klimatförnekelse utan mer av en förvillande, uppskjutande och bortförklarande metod som misstänkliggör och stjälper över ansvaret på andra länder.

  Vetenskaplig konsensus

  Att mänsklig aktivitet orsakar den globala uppvärmningen och att detta är ett hot mot mänskligheten är fastslaget av IPCC och av de tusentals klimatforskare som organisationen lutar sina slutsatser mot. Att det råder konsensus bland klimatforskare slog en metastudie fast 2013 baserat på 11 000 forskningsstudier. Även konsensus om att det råder konsensus har slagits fast i en senare meta-studie från 2016.

  För de som ändå känner sig osäkra finns uttalande att läsa från de mest respekterade vetenskapsförsamlingarna och -tidskrifterna att läsa på Nasas hemsida. De få undantagen bland forskare är ofta indirekt betalda av fossilindustrin eller har kopplingar dit, vilket SMB tidigare skrivit om.

  SVT:s uppdrag är att verka för folkbildning. Att föra en konstruktiv debatt är alltid bra, men det här är allt annat än konstruktivt. Att public service släpper fram propagandister som ifrågasätter vetenskapligt bevisad fakta är inget annat än en skandal.

  Läs mer om klimatförnekare som släpps in hos de stora medierna här:
  Aftonbladet publicerar klimatförnekare.


  SMB försvarar klimatforskningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 


   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.