Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  The Guardian listar USA:s tolv värsta klimatbusar

  Bild av Rudy and Peter Skitterians från Pixabay Foto: Rudy och Peter Skitterians från Pixabay

  Tolv män inom näringsliv, juridik, politik och media listas av tidningen the Guardian som ”det smutsiga dussinet” i en genomgång över vilka individer i USA som bedöms ha medverkat till störst klimatskada. Här återfinns såväl mediemogulen Rupert Murdoch som Facebookmiljardären Mark Zuckerberg, men också den just nu högaktuelle demokratiske senatorn Joe Manchin.

  Det var i USA som den globala oljeekonomin växte fram under senare delen av 1800-talet och därmed inte förvånande att vd:ar för två energibolag med äldst historia återfinns på listan. Det handlar om Chevrons Mike Wirth och Exxons Darren Woods. De båda bolagen, konstaterar tidningen, har nattsvarta cv:n beträffande klimatet.

  Exxon hade redan för 40 år sedan fullt klart för sig vilka följder för klimatet som ohämmad oljeförbränning skulle resultera i. Men för att inte äventyra affärerna teg man och har sedan dess stöttat klimatförnekande krafter inom politik, akademier och organisationer med stora belopp. Under Darren Woods ledning planerar bolaget just nu för fortsatt ökning av produktionen och därmed utsläppen under flera år framåt, skriver tidningen.

  Chrevron uppvisar ett likartat beteende, och dess chef har som styrelseledamot i American Petroleum Institute kraftfullt motarbetat politiska ansträngningar att minska koldoxidutsläppen med lagstiftning enligt granskningen.

  På listan, som inte är uttryckligen rangordnad, placeras de båda oljecheferna i topp men den tillskriver också personer i helt andra branscher som vållare av betydande klimatskador. Till dessa hör mediemagnaten Rupert Murdoch, vars globala informationsimperium gjort desinformation till ledstjärna inom klimatområdet. 80 procent av Fox news klimatrelaterade inslag är marinerade i förnekelse och förvillelse, framhåller the Guardian.

  Facebook-grundaren Zuckerbergs plats på värstinglistan motiveras av företagets effektiva spridande av klimatförnekelse till miljontals användare, och dess blockerande av klimatforskare att dela vetenskapligt godkända forskningsartiklar.

  Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConell presenteras som den store obstruktören i gänget, medan nu hyperaktuelle demokratiske senatorn Joe Manchin får epitetet ”sabotören”.

  Det är i skrivande stund oklart om denne till kol- och oljeindustrin starkt knutne politiker släpper igenom Joe Bidens klimatsatsning ”Build Back Better”. Om inte skulle det göra presidenten snopet tomhänt vid det klimatmöte som precis står för dörren i Glasgow.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.