Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ovetenskaplighet, förvillelse och faktafel spelar ingen roll – flera högermedier i Sverige får statsbidrag för sin rika produktion av inslag och artiklar med klimatförnekelse och hånande av klimatdebattörer som stående punkter. Det visar Chalmersforskarna Martin Hultman och Kjell Vowles som studerar mekanismerna inom förnekelseindustrin.

  De båda forskarna arbetar på Centre for studies of climate change denialism på Chalmers tekniska högskola och har undersökt hur fem digitala högersajter skildrat klimatfrågan under åren 2018-2019. Vowles och Hultman skriver på DN Kultur i julveckan om sina rön. De har funnit att trots att sajterna beviljats omfattande mediestöd från staten kan sakligheten i deras klimatrapportering ifrågasättas mycket starkt.

  Klimatförnekare i studion

  Sajten Samnytts ägare, Föreningen för Sverigevänliga intressen, fick exempelvis under de senaste sju månaderna över en miljon kronor av Myndigheten för press, radio och TV. Krönikörer på sajten har bland annat skrivit felaktigheter som ”Koldioxidens effekt på växtligheten är säker och positiv, medan effekten på klimatet har en osäker och möjligen negativ effekt.”

  En annan aktör som getts statsbidrag trots omfattande desinformation i klimatfrågan är SwebbTV, med klimatförnekaren och metallurgen Lars Bern som stående vetenskaplig klimatexpert, skriver forskarna. De pekar på att utvecklingen i Sverige med högerideologiska, klimatförnekande sajter börjar ta fart, även om utvecklingen inte kan jämföras med vad som sedan länge är ett faktum i det totalt mediepolariserade USA.

  Förvillande språkbruk

  Ett annat stilistiskt kännetecken i de granskade medierna är enligt Hultmans och Vowles granskning bruket av citattecken kring många av kärnorden i klimatfrågan. I högersajternas terminologi förses vanliga ord som klimaträttvisa till klimatminister med citattecken. Syftet står klart – citattecknet signalerar att dessa ord är nonsensord och inte skildrar något verkligt förhållande.

  Chalmersforskarna visar att detta speciella bruk av semantiken har en mycket mörk historia som kan spåras tillbaka till 30-talets Tyskland. De citerar den välrenommerade tyska filologen Victor Klemperers forskning om språket som användes inom Tredje riket, där den nazistiska nyhetsrapporteringen aldrig försummade att sätta citattecken när till exempel Churchill, Roosevelt och Chamberlain omskrevs som ”statsmän”.

  Metoderna plockas upp av politiker

  Tekniken att lägga citattecken kring klimatfrågans kärnord används i hög grad även av den profilerade klimatskeptikern i riksdagen, moderaten Jan Ericson från Västra Götaland. Det visar en genomgång som SMB gjort. I sin blogg, där klimatförvillelse och faktaförvrängande i klimatfrågan varit ett stående inslag sedan starten 2006, använder Ericson metoden flitigt. Två exempel av många visas här nedan:

  ”Klimatförändringar” och ”klimatkris” har blivit ett mantra som används för att förklara bort en massa samhällsproblem som politiker och myndigheter faktiskt kan lösa om viljan finns.

  Efter de kraftiga regnovädren över Stockholm med åtföljande översvämningar i slutet av föregående vecka blev jag påhoppad av några olika ”klimatdebattörer” på twitter.

  Exempel på ironiskt tonläge, något som Kjell Vowles och Martin Hultman i sin artikel beskriver som en slags hundvissling om att klimatfrågan inte ska tas på allvar, återfinns även på Jan Ericsons blogg. I ett alldeles färskt inlägg i julveckan berättar Ericson om att han och en partikamrat i Lorentz Tovatts (MP) namn skänkt bensin till en biståndsorganisation som flyger småflygplan med medicinska förnödenheter i många utvecklingsländer.

  Formuleringarna antyder att näsknäppen mot Tovatt knappast är det väsentliga budskapet – det är istället snarare deras uppfattning att den fossila energin inte utgör något egentligt problem:

  För att markera att fossila bränslen under överskådlig tid kommer att vara bokstavligen livsviktigt för vårt samhälle har jag och min riksdagskollega Lars Beckman köpt en jeepdunk flygbränsle som julklapp till MAF.

  De språkliga förnekarstrategierna är även mycket vanliga hos Sverigedemokraterna, något som SMB länge rapporterat om.


  Läs mer: Klimatförnekare – 10 enkla svar på 10 vanliga påståenden

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.