Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Vi missar 1,5-gradersgränsen – då bråkar partierna om hur mycket bensinskatten ska sänkas

  Världen är på väg mot tre graders uppvärmning och ländernas insatser är ”sorgligt otillräckliga” enligt FN. I den svenska politiska debatten är det tyst om klimathotet – istället bråkar regeringen och oppositionen om vem som vill sänka priset på fossila bränslen mest.

  Gränsen om 1,5 grader är i princip redan missad, säger flera ledande forskare vid FN:s klimatpanel IPCC till SVT. Samtidigt beskriver en nysläppt rapport från WMO hur klimatförändringarna redan påverkar oss just nu, där miljontals människor behövde fly under förra året, hundratals miljarder förlorades i väderrelaterade katastrofer och matproduktionen slagits ut i allt större omfattning runt vår allt varmare planet.

  På fel väg

  Utsläppskurvan är inte på väg ner, utan växthusgaserna fortsätter öka i oroande takt och FN säger att ländernas insatser är ”sorgligt otillräckliga” på klimatområdet.

  – Jag tänker att vi bestämmer själva, vill vi ha billigare bensinpriser eller minska utsläppen, sa Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till Aftonbladet.

  På hemmaplan verkar Sverige ha tagit tydlig ställning i Michael Tjernströms fråga. Den nya regeringen har den senaste veckan gjort flera klimatrelaterade utspel åt helt fel håll och slopat det nya reseavdraget, sänkt reduktionsplikten vilket väntas öka Sveriges utsläpp med 10 procent, och lanserat att bensinen ska bli en krona billigare vid pumpen.

  Bråk om vem som vill sänka mest

  Oppositionen har kommit med väntad kritik mot regeringen – men inte rörande de ökande utsläppen. Istället kritiserar Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Mikael Damberg förslaget för att vara ett löftesbrott – mycket lägre än det som lovades väljarna.

  – Jag blev väldigt förvånad, för att många väljare blir nog väldigt besvikna för Sverigedemokraterna lovade en sänkning med 10 kronor vid pump för diesel och 6,50 vid pump för bensin och nu kom det ett besked om en krona, lägre än den tillfälliga skattesänkning som den förra regeringen, den socialdemokratiska regeringen faktiskt genomförde, säger han till Sveriges Radio.

  Även Centerpartiet är kritiska.

  – Nu bidde det bara en mycket liten tumme av kanske inte ens en krona, där samtidigt vi andra har förslag på bordet om att sänka mer vid pump och göra bättre för klimatet, säger ekonomiske talespersonen Martin Ådahl.

  I intervjun med Aftonbladet säger meterologen Michael Tjernström att mänskligheten får ta konsekvenserna ”så länge vi bekymrar oss om ekonomin nästa månad snarare än jordens framtid”. Den bistra verkligheten är att ju hårdare vi kramar fossila bränslen, desto värre blir klimatsmällen för planeten, mänskligheten och ekonomin. Det är forskarna överens om. Frågan är när insikten kommer att nå makthavarna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!