Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Krönika

  Pär Holmgren: EU:s nya klimatlag ett bakslag för Parisavtalet

  Foto: Miljöpartiet

  GÄSTKRÖNIKA. Återigen hörde vi de stora orden om hur Sverige och EU ska klara Parisavtalet och begränsa klimatförändringarna. Och återigen såg vi hur samma politiker i samma andetag röstade för ett förslag som inte lever upp till Parisavtalet och inte på allvar gör så att vi kan begränsa klimatförändringarna.

  Den här gången handlade det om EU:s nya klimatlag, det regelverk som innehåller både målsättningar och ramar för EU:s klimatarbete. En lagstiftning som debatterades och beslutades nu under torsdagen med röstsiffrorna 442 för, 203 emot och 51 som avstod. Konservativa, socialdemokratiska och liberala EU-parlamentariker avlöste varandra i EU-parlamentets talarstol och intygade sitt engagemang för klimatet i takt med att de ryggdunkade varandra och ägnade sig åt ömsesidigt beröm. Samtidigt vill de inte kännas vid att den nya lagstiftningen inte innehåller målsättningar som är förenliga med Parisavtalet.

  Faktum är att vi redan sedan länge slagit in på en väg där vi når en ökning av den globala medeltemperaturen på 1,5 grad om cirka tio år. Och även om vi slutade släppa ut koldioxid redan imorgon, så skulle klimatförändringarna fortsätta. Vi lever med det enorma bagaget av alla de utsläpp genererade av mänskligheten under det senaste århundradet.

  De redan gjorda utsläppen gör också att vi håller på att passera över flera viktiga trösklar i klimatet och i naturen. Det intygade återigen FN:s klimatpanel i den kommande rapport som läckte i veckan. Det handlar till exempel om haven. De har fram tills nu tagit hand om den allra största delen av våra utsläpp, men blir snabbt allt sämre på att absorbera kol från atmosfären ju varmare de blir. Blir haven alltför varma i framtiden finns till och med risk att de tippar över från att vara kolsänka till att bli en kolkälla.

  De andra partigrupperna i EU-parlamentet vill låtsas om att bara kosmetiska förändringar av politiken skulle räcka. Vi gröna vet att vi behöver en både radikal och omfattande omställning av den förda politiken och av ekonomin om vi ska ha en chans att klara klimatet. Därför röstade vi nej till EU:s nya klimatlag. Även om en ny klimatlag är bättre än ingen klimatlag alls, så kan vi gröna inte legitimera och rösta för en lag som vi vet inte är i närheten av att nå upp till de fina orden och göra så att vi klarar Parisavtalet.

  Klimatkrisen är akut och vi har inte mycket tid på oss om vi ska ha en chans att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grads global medeltemperaturökning i slutet av århundradet. Därför finns det inte tid för halvmesyrer och skönmålningar. Redan när EU-parlamentet ställde sig bakom ett klimatnödläge var vi gröna oroliga för att det skulle bli tomma ord och inte fyllas med reellt innehåll.

  Vi vet vilka utsläppsminskningar som måste göras om vi ska leva upp till Parisavtalet och fortfarande åtminstone ha en teoretisk möjlighet att hålla den globala temperaturökningen i slutet av århundradet nära 1,5 grad. Och då krävs mycket mer ambition än så här. Att EU-parlamentet nu godkänt en klimatlag som inte är i linje med Parisavtalet är därför ett bakslag som gör det svårare att undvika oöverskådliga och skadliga effekter på vår planet.


  Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker


  Det här är en gästkrönika publicerad på Supermiljöbloggen. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.