Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Extremvärmen – så kan våra städer kylas

  Foto: Ahmet Yalçın från Pixabay

  Många upplever nu ännu en extremt varm sommar, vilket är en skrämmande effekt av accelererande klimatförändringar. En följd av värmen är att våra städer får väldigt höga temperaturer, något som blir särskilt problematiskt för äldre, sjuka och de som inte har råd att lämna staden. För att kyla ner städer finns dock flera lösningar. 

  De senaste veckorna har vi nåtts av skrämmande rapporter om värmerekord, havsdjur som kokas i varma vatten och skogsbränder. Även 2021 har därmed blivit ännu ett alltför varmt år. Värmen i sin tur har lett till nya utmaningar, varav en är att våra städer blir obehagligt varma.

  En orsak till att just städer drabbas extra hårt av värmen är den så kallade urbana värmeeffekten. SMHI beskriver effekten som orsakad av att städers hårdgjorda ytor i regel absorberar mer solljus och lagrar mer värme än grönytor. Dessutom värms städer upp av spillvärme från uppvärmning och avkylning av fastigheter, transporter, olika verksamheter och allmän konsumtion av energi.

  Effekten kan exempelvis ses på skillnaden mellan centrum och områden utanför staden. I megastäder som Peking och Tokyo kan det vara upp till åtta graders skillnad i temperatur mellan centrum och områden utanför staden. I en stad som Göteborg kan temperaturskillnaden mellan centrum och områden utanför staden vara två-tre grader. 

  Det finns dock idag flera möjliga sätt att klimatanpassa våra städer till ett varmare klimat med höga temperaturer. Främst handlar det om mer växtlighet, nya tekniker och att anpassade fastigheter.

  Urban grön infrastruktur

  Den kanske mest naturliga klimatanpassningen för våra städer är att plantera mer växter och skapa fler grönytor som inte absorberar lika mycket värme, samt även plantera träd som ger skugga. Det här är ett sätt att klimatanpassa genom urban grön infrastruktur, vilket även bidrar till bättre luftkvalitet, biologisk mångfald och människors välbefinnande. 

  Ny teknologi

  Utöver att anlägga urban grön infrastruktur finns även nya tekniker som ska bidra till att kyla våra städer. Ett exempel på en ny teknik är ytbehandlingen A.R.A.-1 Ti för vägar och trottoarer som utvecklats av Pavement Technology Inc. De behandlade ytorna ska absorbera värme och sedan skingra den, vilket leder till att mindre värme hålls kvar i marken. Enligt företaget ska behandlingen även bidra till bättre luftkvalitet. 

  Klimatanpassade fastigheter

  Bostäder och andra fastigheter blir också utsatta för de nya höga temperaturerna i städerna och behöver klimatanpassas. Anpassningen där handlar främst om att välja rätt material och att installera fönster som inte släpper igenom lika mycket värme.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra