Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ännu ett värmerekord i ”Dödens dal”

  Foto: Pixabay

  54,4 grader Celcius eller 130 Fahrenheit. Så lyder kanske det nya värmerekordet på jorden. Än en gång var det Death Valley i Kalifornien som på mindre än ett år tangerande sitt rekord och sätter därmed fingret på en oroande trend av ökad upphettning.

  Death Valley är känd för sin enorma hetta och är USA:s varmaste, torraste och lägsta plats. 2018 var genomsnittstemperaturen här knappt 42,3 grader. Sedan tidigare är det officiella och godkända världsrekordet på 54.0 grader från 2013 även det uppmätt i Death Valley. Platsen innehar även den högsta temperaturen som någonsin uppmätts på 56,7 grader från 1913, men många moderna väderexperter tvivlar på den mätningen på grund av dåtidens mätmetoder. Liknande tvivel omgärdar en mätning på 55 grader i Tunisien år 1931.

  Nu slog Death Valley till med sin andra uppmätning av 54,4 grader och tangerade därmed sitt eget rekord från förra sommaren som fortfarande håller på och granskas av FN:s meteorologiska världsorganisation WMO. Furnace Creek, platsen där båda rekorden uppmätts har – liksom själva nationalparken – ett i sammanhanget synnerligen passande namn. På svenska kan det översättas till ”masugnsbäcken”. 

  Precis som förra sommaren uppmättes den rekordhöga temperaturen i Death Valley i i samband med den värmeböljor som drabbat västra USA samt nordvästra USA och Kanada som lett till stora skogsbränder. En stor del av västra USA står dessutom inför ytterligare rekordhöga temperaturer de närmaste dagarna, med över 31 miljoner människor i områden med varningar för extremvärme. Det är den tredje värmeböljan som sveper över regionen i sommar och då är vi knappt inne i mitten av juli. Juni blev USA:s varmaste någonsin uppmätt, enligt den amerikanska vädermyndigheten NOAA, och 2021 har hittills medfört kostnader på åtta miljarder dollar för olika väderkatastrofer. Året riskerar – liksom 2020 – bli extremvädrens år och bör göra det klart för de som eventuellt forfarande tvivlar att klimatkrisen är här nu och kräver handling.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.