(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Matens utsläpp – hur stor klimatpåverkan har jordbruket?

Foto: Pixabay

En tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten vi äter och slänger. Vad vi väljer att äta har störst betydelse för hur stor matens klimatpåverkan blir. Tänk i första hand lokalt, småskaligt, i säsong och mer vegetabilier.

Att välja mer vegetabilier är det enklaste, och viktigaste, man kan göra för att äta mer klimatvänligt. Men det gäller att tänka i säsong. Salladsgrönsaker som gurka, tomat, sallad och paprika har stor miljöpåverkan eftersom de ofta odlas i oljeuppvärmda växthus under vinterhalvåret. 1 kilo tomater har exempelvis cirka 24 gånger högre utsläpp av växthusgaser än morötter. Om du dessutom vill att din mat ska stanna på marken ska du undvika färsk sparris från Peru, färska bär från Egypten och USA samt sockerärtor från länder i Afrika då de transporteras med flygplan.

Markanvändning påverkar

Till och med jorden vi odlar i kan avge växthusgaser om den inte brukas rätt. Känner du igen den klassiska utsikten över mörkbruna, plöjda åkersrealer på våren och hösten? Det du inte ser är mängden koldioxid och lustgas som frigörs när jordbrukaren vänder jorden för att så nya grödor. Lustgas är en väldig potent växthusgas, hela 300 gånger värre än koldioxid.

Utsläppen är speciellt höga på näringsrik odlingsmark som innan varit sjöbotten, men även konstgödsel med kväve och fosfor ökar mängden växthusgaser. Det som är avgörande för att minska utsläppen, är att täcka jorden samt använda sig av gröngödsling istället för konstgödsling. Inte minst eftersom konstgödsel tillverkas av fossila bränslen. Användning av fleråriga grödor, perenner, kan minska behovet att att plöja och därmed minska utsläppet.

Livscykelanalyser, som beräknar utsläppen av växthusgaser per livsmedel, har bara gjorts på en bråkdel av de tusentals livsmedel som finns i Sverige då dessa då de är dyra att genomföra och snabbt åldras. Trots begränsningar så har dessa analyser gett värdefull kunskap om storleksordningen på utsläppen från olika livsmedelsgrupper. Kunskapen kan sättas i användning för att minska klimatpåverkan från mat, då val mellan olika typer av livsmedel har stor betydelse för matens klimatpåverkan.

Vego ger minst utsläpp

I genomsnitt släpper en vegetarisk rätt ut hälften så mycket koldioxidekvivalenter som en kötträtt. Det beror på att industriell uppfödning av köttdjur står för en mycket stor del av klimatutsläppen i form av avskogning och metan från djurens matsmältning.

Betande djur, som kor och får, behövs för att hålla markerna öppna och för att vi ska behålla viktiga växter och djur; den biologiska mångfalden. Det finns till exempel satsningar på att kontrollera och planera boskapens betande, i Sverige hittar vi bland annat Föreningen Fjällbete i Åredalen som använder sig av Principerna från Holistic Management för att skapa en hållbar betesdrift. Om djuren flyttas ofta kan växtligheten snarare stimuleras än att hämmas, och därmed binds koldioxid i marken. Men för majoriteten av allt kött som går att köpa idag är klimatpåverkan tyvärr mycket stor.

Köper du dina råvaror i en vanlig matbutik och är nyfiken på hur mycket utsläpp det genererar? WWFs Matkalkylator är ett enkelt hjälpmedel för att förstå matens klimatpåverkan. Det går snabbt att se om måltiden du tänkt äta håller sig inom planetens gränser för klimat. Observera att Matkalkylatorn enbart testar din måltids klimatpåverkan, hur maten påverkar den biologiska mångfalden är också väldigt viktigt.

Läs mer

Livscykelanalyser

Utsläpp av växthusgaser från jordbruket

TED-talk om Holistic Management

Så äter du hållbart

Hitta lokala bönder i Sverige

Naturskyddsföreningens faktablad om mat och klimat

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.