Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  100 procent av klimatrapporterna utgår från att människan orsakar klimatförändringar

  I en genomgång av över 11 000 klimatstudier som publicerats 2019 förkastade inte en enda tanken om att människan orsakar klimatförändringar.

  Jag hittade bara en handfull vars titlar lämnade möjligheten att författaren skulle kunna avvisa AGW, och vid närmare granskning gjorde ingen det.

  Det skriver James Powell i sin nya studie som överskådligt undersökt alla forskningsartiklar publicerade under de sju första månaderna 2019 med sökorden ”klimatförändring” eller ”global uppvärmning”. Varje titel lästes, och om det fanns minsta misstanke om att studien förkastade teorin om att mänskligheten orsakar klimatförändring eller global uppvärmning så lästes även sammanfattningen igenom. Av sammanlagt 11 602 peer-reviewed granskade forskningsartiklar 2019 hittades inte en enda studie som förkastade tanken att människan  orsakar den globala uppvärmningen (AGW).

  Rådande konsensus tolkas därför som 100 procent, vilket är en liten ökning från författarens tidigare studie som kom fram till att det rådde konsensus kring människans påverkan bland 99,94 procent av 54 000 identifierade studier mellan åren 1991 och 2015. Även tidigare studier har visat på liknande resultat med 100 procent konsensus i forskningsartiklar publicerade mellan 1993 och 2003 och 97,1 procent bland klimatstudier publicerade mellan 1991 och 2011.

  I den senare granskningen krävde dessutom artikelförfattarna att forskarna i de nästan 12 000 studierna var tvungna att ”explicit skriva att människan är huvudorsaken till den senaste globala uppvärmningen” och inte enbart kräva att de inte skulle förneka att människan orsakar den globala uppvärmningen. Annars hade även de kommit upp i nästan 100 procent.

  Detta är en bra uppvärmning inför COP25 som börjar på måndag där vi behöver fokusera på lösningar istället för debatter om huruvida klimatkrisen är ett existerande problem eller ej, eller vem som orsakar den. Vi har inte tid för ytterligare distraktioner.


  SMB gläds åt kli­mat­forskningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!