Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  17 år efter dammkatastrofen: nu öppnar gruvan igen

  17 år efter att ha orsakat en av Spaniens största ekologiska katastrofer någonsin har regeringen beslutat att öppna Los Frailes-gruvan nära Sevilla, rapporterar The Guardian. Orsaken är de 450 beräknade jobben i en region som lider av hög arbetslöshet.

  Iberiskt lodjur
  Iberiskt lodjur

  Det var den 25:e april 1998 som en damm brast, och fem till sju miljoner kubikmeter giftigt slam läckte ut i Guardiamar-floden. Hundratals bönder fick sin åkermark totalförstörd i en region som redan på 90-talet präglades av fattigdom och arbetslöshet. Saneringsprocessen kostade 2,3 miljarder svenska kronor.

  Dammen ägdes av svenska Boliden. Anställda i gruvan hade varnat för att dammen överbelastades, men varningarna ignorerades av både det spanska gruvbolaget och av Bolidens ledning. Det svenska gruvföretaget ligger fortfarande rättsliga processer kring målet.

  Det är det mexikanska företaget Grupo Mexico som ska driva gruvan vidare. De säger i ett pressmeddelande att:

  projektet ska bli ett riktmärke för global gruvdrift, de analyserar varje miljömässigutmaning och förvandlar dem till innovativa lösningar. Genom en underjordisk ”bubbel-modell” kommer påverkan på miljö och landskap att elimineras.

  Spanska miljöorganisationer kritiserar den andalusiska regeringen för att stressa fram besluten utan att utvärdera miljökonsekvensbeskrivningarna ordentligt. De lyfter också fram att Grupo Mexico som sent som augusti 2014 fick städa upp efter en stor miljökatastrof i Sonora i norra Mexico, när 42 miljoner liter svavelsyra läckte ut i Sonora-floden.

  Gruvan utanför Sevilla, som ska bryta koppar, zink och bly, gränsar till nationalparken Doñana, som är världsarvsmärkt av UNESCO, och dit tusentals av Europas fåglar flyttar på vintern. Här lever också den akut utrotningshotade panterlon, eller Iberiska lodjuret, som det också kallas. Guardiamar-floden är vattnet som parken lever av.

  Lyssna på P3-dokumentären om dammkatastrofen i Sevilla och Bolidens inblandning här.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!